Hoe moeten we als maatschappij reageren op de aanslagen in Parijs?

16 november 2015
De aanslagen in Parijs laten bijna niemand onberoerd. Dat zag en zie je aan de vele reacties op de sociale media. Maar hoe moeten we als maatschappij nu best op die aanslagen reageren? Je mening is welkom bij Hautekiet!

François Hollande, de Franse president, sprak alvast stevige oorlogstaal in zijn speech dit weekend.

Maar heeft het zin om oorlogstaal te hanteren? Of maakt dit het alleen maar erger?

Premier Charles Michel riep dan weer op tot verdraagzaamheid. "Laat ons samen een vuist maken tegen haat en intolerantie.” zei hij op het spreekgestoelte in de Kamer. We mogen ons niet laten ringeloren door angst, was ook de boodschap.

Maar hoe bereiken we dat?

 

Bilal Benyaich (Itinera Instituut) reageerde alvast: "Wat van belang is, is dat we streven naar een hervorming van het islamlandschap in België. Daarnaast moeten we meer inzetten op werk. De meesten van die geradicaliseerden hebben geen werk, en hebben nooit gewerkt. Wie niet werkt, heeft te weinig structuur en zelfrespect en zoekt dat respect elders"

Ook journalist Jens Franssen reageerde: "Een term als democratie komt zelfs niet voor in de eindtermen van het onderwijs. We moeten jongeren en moslimjongeren uitleggen hoe onze maatschappij in elkaar zit. We moeten hen vertellen waarom de wet boven religie staat."

Arabist Chams Eddine Zaougui waarschuwde dan weer voor angstpolitiek: "Wat is het nut om burgers te waarschuwen voor nieuwe aanslagen? Een bevolking kan zich daar immers niet op voorbereiden, enkel de veiligheidsdiensten kunnen dat. Het zorgt bovendien voor veel wantrouwen in de maatschappij."

 

Hoe denk jij over de kwestie?

REAGEER

Hoe reageren we als maatschappij het best op de aanslagen?

En hoe kunnen we individueel reageren?

 

 

Foto © Getty Images