"Hoe mooi het eiland ook is, het is geen paradijs, je wil naar huis"

24 januari 2017
De Nederlandse animatiefilm The Red Turtle, die werd gemaakt door de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit, is genomineerd voor een Oscar. In 2000 won zijn animatiefilm Father and Daughter ook al een Oscar voor beste korte animatiefilm. Herbeluister het gesprek met de regisseur in Bar du matin.

The Red Turtle ging in première vorig jaar op het filmfestival van Cannes en werd daar al uitgeroepen tot beste animatiefilm van het jaar. De film gaat aan over een man die als drenkeling aanspoelt op een onbewoond eiland. Hij botst op de grenzen van zijn kunnen. Hij leert graag zien, hij leert om los te laten, één grote metafoor voor het leven dus.

Ik heb research gedaan voor de film en ik weet dat als je alleen bent je gek wordt van de eenzaamheid. Er zijn een paar mensen die aan eenzaamheid zijn gestorven. 

Michael kreeg een brief van een gerespecteerde animatiefilmstudio uit Japan. Japan vond zijn kortfilm indrukwekkend mooi en ze vroegen of hij een film voor hen wou maken. Hij kreeg carte blanche en mocht de film maken die hij wou. Het resultaat is nu genommineerd voor een Oscar.

Het was een van de grootste verrassingen van mijn leven, dat ik de brief kreeg van die studio. Ze vertellen heel volwassen verhalen. Wat zij maakten heeft me altijd al geïnspireerd.

 

De met een Oscar bekroonde kortfilm van Dudok De wit "Vader en dochter" Een vader fietst met haar dochter op een kade. De vader vaart weg en de dochter groeit op en gaat steeds opnieuw naar dezelfde plek kijken.