Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Hoe omgaan met een scheiding en hoe vertel ik het aan mijn kind?

vr 6 dec. - 10:58

Wie met vragen zit rond relatiebreuken en scheidingen, kan vanaf vandaag surfen naar de nieuwe website scheidingskoffer.be. Daar wordt alle bestaande informatie gebundeld aan de hand van concrete vragen. Een wegwijzer leidt bezoekers naar de juiste plek. "Er bestaat al heel veel informatie over scheidingen, maar niet iedereen vindt eenvoudig zijn weg. Daar willen we verandering in brengen."
Papieren hart

Ouders,  (ex-)partners, kinderen, plusouders, familie en vrienden. Wie van dichtbij of veraf te maken krijgt met een scheiding zit dikwijls met heel wat vragen. Dat kan gaan van praktische en juridische vragen tot hoe je moet omgaan met de hele situatie. 

"Onderzoek heeft aangetoond dat heel veel gezinnen niet goed weten waar ze de juiste informatie of hulp kunnen vinden", zegt onderzoekerster Sofie Vanassche van de Arteveldehogeschool Gent. "Er bestaan ook heel veel boeken over scheiden, maar soms zijn die in een taal geschreven die niet voor iedereen toegankelijk is. Met onze nieuwe website willen we de kennis uit wetenschappelijke literatuur begrijpbaar en toegankelijk maken voor alle gezinnen."

Er gaan veel koppels uit elkaar

Vorig jaar werden er in het Vlaamse Gewest alleen al bijna 11.000 huwelijken ontbonden door een echtscheiding. Daarnaast werden er bijna 6.000 wettelijke samenwoningen ontbonden. Dat blijkt uit de statistieken. Maar niemand heeft zicht op het aantal feitelijk samenwonenden dat uit elkaar gaat.

Veel scheidende koppels hebben kinderen. Bij een kwart van de kinderen en jongeren onder de 18 leven de ouders niet meer samen. "Een typische vraag bij de ouders is dan: wat is de beste verblijfsregeling voor kinderen? Wij geven zeker geen bindend advies, we willen vooral correcte info meegeven zodat mensen zelf kunnen zoeken wat het beste past bij hun gezin", zegt Vanassche.

Vaak zitten die kinderen in zo'n situatie ook met veel vragen. Volgens de onderzoekers vragen veel kinderen zich af of ze ook iets te zeggen hebben als hun ouders scheiden. "Een kind zal niet altijd tonen waar hij mee zit. Hij wil zijn ouders sparen, is in de war en weet niet goed wat te zeggen om niemand te kwetsen", zegt onderzoeker An Keppens. "Daarom hebben we op onze website bewust heel veel aandacht voor kinderen. Ze kunnen er uitleg vinden met teksten en tekeningen. We verwijzen ook door naar andere websites en brochures."

Toegankelijke informatie

De ontwerpers van de digitale Scheidingskoffer maken het zo gemakkelijk mogelijk om antwoord te vinden op een vraag. Als ze verwijzen naar een website zorgen ze er voor dat je meteen op de juiste plaats terechtkomt in die website. Eindeloos doorklikken is dus niet nodig.

En er is ook gedacht aan mensen of kinderen die niet zo vertrouwd zijn met het internet of onze taal. Dan kunnen hulpverleners de scheidingskoffer gebruiken bij de begeleiding van ouders en kinderen.

Bezoek de Scheidingskoffer

Bron: vrtnws en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet