Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Hoe omgaan met ziektebriefjes? “Als arts ga je ervan uit dat iemand de waarheid spreekt”

di 21 sep. - 10:31

Veel commotie en boze reacties in de zaak rond Sihame El Kaouakibi. Ze diende vorige week als onafhankelijk parlementslid een nieuw ziektebriefje in. Maar hoe ga je als arts of werkgever best met ziektebriefjes om? “Als arts ga je ervan uit dat iemand de waarheid spreekt” zegt dokter Tom Jacobs in ‘De Wereld van Sofie’. Ook werkgever Inge Geerdens getuigt: “Een controlearts sturen is onmiddellijk alle vertrouwen verbreken.”
Briefje

Hoe moeilijk is het als arts om na een consultatie in te schatten hoe lang de zieke werkonbekwaam is? En is de zieke wel altijd zo ziek als hij beweert? ‘De Wereld van Sofie’ vroeg het aan twee huisartsen: dokter Tom Jacobs uit Antwerpen en dokter Guido Schoefs (een schuilnaam) uit Sint-Katelijne-Waver.

“Als mensen me vragen of ze een briefje mogen hebben voor x aantal dagen, en daarna pas de reden zeggen, roept dat argwaan op” vertelt dokter Tom Jacobs.  Al probeert hij zijn argwaan zo vaak mogelijk aan de kant te schuiven. “Je kan ook niet oordelen of iemand de waarheid spreekt. Het is bijvoorbeeld heel eenvoudig om te zeggen dat je rugpijn hebt” zegt hij. “Maar als arts ga je ervan uit dat iemand de waarheid spreekt, tot het tegendeel bewezen wordt. En dat is ook wat je verwacht van een dokter: dat hij je ernstig neemt.”

Als arts ga je ervan uit dat iemand de waarheid spreekt.

— Tom Jacobs, huisarts

Toch werd Jacobs in het verleden al bedrogen door zijn patiënten. Zo werd een van zijn patiënten, met lichamelijke klachten, door de controlearts betrapt toen hij zijn plafond aan het verven was.

“Niet streng genoeg”

Dokter Guido Schoefs beaamt dat je niet altijd kan verifiëren of iemand wel degelijk ziek is of niet, en ook hij vindt het vertrouwen in zijn patiënten erg belangrijk. “Als iemand komt met acute diarree kan je moeilijk verifiëren of dat juist is of niet juist, dan rekenen we op de eerlijkheid van de mensen.”

Ook hij werd al in het ootje genomen, maar het omgekeerde gebeurde ook al: dat de controlearts hem niet streng genoeg vond. “Het is ook ooit gebeurd, dat een patiënte ziek was, en twee à drie dagen ziekteverlof voorgeschreven kreeg door mij. De controlearts, die zelf huisarts was, was verbaasd dat ik zo weinig dagen voorschreef. ‘Want hier moet je minstens 8 dagen voor krijgen.’”

Werkgever Inge Geerdens: “Een controlearts sturen is onmiddellijk alle vertrouwen verbreken”

Werkgevers weten ook niet altijd of ze een zieke werknemer moeten geloven of niet. Maar een controlearts sturen is niet de oplossing, vindt Inge Geerdens, CEO van CVWarehouse. “Als werkgever een controlearts sturen is onmiddellijk alle vertrouwen verbreken” zegt ze in ‘De Wereld van Sofie’.

Zo’n controlearts sturen kost een werkgever geld, en het is ook niet altijd het meest ideale systeem. Op de meeste ziektebriefjes staat immers vermeld dat de werknemer het huis mag verlaten, ondervindt Geerdens.

Hoe moet er dan wel met ziekte worden omgegaan in een ideale wereld? “In mijn ideale wereld meldt iemand zich ziek, wordt dat doorgegeven aan het sociaal secretariaat, en zij beslissen vervolgens wie bezoek krijgt van de controlearts. Niet de werkgever.”

Waarom kan zo’n controle ook niet gewoon steekproefgewijs, vraagt ze zich af. “Maar absoluut niet door de werkgever, want dan verbreek je elk vertrouwen en kan je de week erna niet meer samen verder werken.”

Meer getuigenissen? Meer reacties? Beluister de integrale uitzending van ‘De Wereld van Sofie’ via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet