Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

Hoe problematisch is de droogte?

wo 17 jun. - 0:11

Zeventien juni vandaag. En dat is sinds 25 jaar de “werelddag tegen woestijnvorming en droogte”. En op die 25ste verjaardag van die werelddag is het thema alleen maar belangrijker geworden. Eind mei al kondigde het Agentschap voor Natuur en Bos een code rood af in bepaalde plekken van het land, omwille van de aanhoudende droogte. Het grondwater staat op een historisch laag peil. Dat droogte een belangrijk probleem is, mag duidelijk zijn. Bij ons, maar ook wereldwijd.
DROOGTE

Hoe is het zo ver kunnen komen en kunnen we het tij nog keren? Wat zijn de belangrijkste maatregelen die ons land kan nemen? En wat zijn wereldwijd oplossingen? Rudi Vranckx had het in De Wereld van Sofie een tijdje terug over hoe droogte en waterschaarste wereldwijd ook voor conflicten en vluchtelingenstromen zullen zorgen. Wat kan de internationale gemeenschap doen om waterconflicten tegen te gaan? Vragen voor Marijke Huysmans, professor hydrologie aan de VUB.

De West-Vlaamse ondernemersfamilie Verhelst bouwde een installatie om uitwerpselen van varkens en runderen om te zetten in … irrigatiewater. Om droogte aan te pakken, zal elke inventieve bijdrage welkom zijn, zoveel is duidelijk. Reporter Brecht Devoldere ging langs bij Johny Verhelst en liet zich bijna verleiden tot het drinken van een glaasje “mestwater”. Bijna.

Wat kunnen we in ons dagelijks leven allemaal anders of beter doen om water te besparen? Max Vrijens sprokkelde zoveel mogelijk tips bij weerman Frank Deboosere, low impact man Steven Vromman, tuinexperte Laurence Machiels en klimaatactiviste Anuna De Wever.

Droogte is geen moderne bekommernis. Al eeuwen hoopt men op gunstig weer voor de oogst en al eeuwen zoekt men manieren om dat weer te beïnvloeden, door bijvoorbeeld een regendans ten uitvoer te brengen. Bij de oude Egyptenaren deed men het al, maar tot op vandaag zijn er ook native americans die het ritueel blijven uitvoeren. Een interessant stukje cultuurgeschiedenis waar we over praten met Ernie Vonck, docent religieuze antropologie en native american studies aan de Faculteit Vergelijkende Godsdienstwetenschappen in Wilrijk.

Ook in het Italië van de 16e eeuw was water een belangrijk strategisch middel voor Firenze om te proberen de stad Pisa de loef af te steken. Machiavelli en Da Vinci bedachten een plan om de rivier de Arno om te leiden om van Firenze - binnenlandse stad - toch een soort havenstad te kunnen maken. Vincent Byloo doet het verhaal.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet