Hoe racisme eruitziet

4 juni 2020
We zijn 10 dagen na de gewelddadige dood van George Floyd in de Verenigde Staten. En mensen komen er nog steeds massaal op straat. 10 dagen massaal protest tegen politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, tegen racisme en uitsluiting. En ook hier laten steeds meer stemmen zich horen. Je zag de afgelopen week Instagramfeeds en facebookprofielfoto’s zwart worden. Zwarte vakjes uit solidariteit met de Black Lives Matter beweging in de VS. Maar ook omdat racisme bij ons een probleem is en blijft.

Muzikante Charlotte Adigéry wordt in de hele wereld bejubeld om haar muziek. Charlotte heeft roots in Martinique en Guadeloupe. De voorbije dagen voelde ze vooral woede. En die woede omwille van racisme voelt ze haar hele leven al. Ze heeft het over haar ervaringen met dagelijks racisme in België en hoe ze hoopt dat in dialoog blijven gaan beterschap kan brengen. Max Vrijens ging bij haar langs.

Kan dit een kantelmoment zijn? In welke mate is racisme zowel in de Verenigde Staten als bij ons een structureel probleem en hoe los je dat op? Olivia Rutazibwa doceert ontwikkelingssamenwerking en Europese en internationale betrekkingen aan de universiteit van Portsmouth en werkt momenteel in Johannesburg, Zuid-Afrika.

Ook muzikant Ronny Mosuse vertelde onlangs in de De Morgen over zijn ervaringen met en houding tegenover racisme.Op de barricade gaan staan is niet zijn manier om om te gaan met racisme. Hij verdiepte zich de voorbije jaren meer en meer in onze koloniale geschiedenis en de omgang met dat koloniale verleden. Welke lessen trok hij daar uit?

Een foto die deze dagen weer gedeeld wordt op sociale media is die van een klein meisje, een peutertje, achter een afsluiting op de wereldtentoonstelling in Brussel in 58. Een Congolese “inboorlinge”, die er tentoongesteld werd. En die door de bezoekers bananen toegeworpen kreeg. Hallucinante beelden zijn het. Ze geven weer waar we in dit land vandaan komen. Hoe moeten we omgaan met ons koloniaal verleden? Met standbeelden van Leopold II bv ook die ter discussie staan dezer dagen. Welke effecten heeft die omgang op racisme in onze samenleving? Een gesprek met historicus aan de KULeuven Zana Etambala.

Saskia Liénard heeft twee tienerdochters. Ninette (13j) is haar geadopteerde zwarte dochter, Esmée (16j) haar biologische blanke dochter. Zij zien en ervaren elke dag als zussen en als moeder hoe dat voor verschillen zorgt in hoe mensen met hen omgaan. Saskia schreef één en ander van zich af op facebook. Reporter Brecht Devoldere zocht alle drie op.