Hoe (sommige) millennials rijk worden dankzij de babyboomers

30 december 2019
Met het nieuwe decennium zal de grootste transfer van rijkdom uit de geschiedenis in gang gezet worden. De naoorlogse generatie babyboomers zal haar rijkdom overerfbaar maken aan de volgende generatie. Nooit voorheen was er zo’n rijke generatie, nooit voorheen werd de volgende generatie zoveel geld in de schoot geworpen, tenminste in het rijke westen. Kortom, de "millennials" (of toch een deel van hen) worden rijk dankzij de "boomers".

The great wealth transfer”, de grote transfer van rijkdom, zo heet het fenomeen dat in Amerikaanse media de voorbije maanden uitvoerig is beschreven. Tot 68 miljard dollar zal in de komende twee decennia van ouders op kinderen overgedragen worden. Het is maar een van de cijfers die circuleren. Meestal komen de onderzoekers uit financiële organisaties zoals Cerulli Associates, UBS Wealth Management of Coldwell Banker. Ze rekenen zich als financieel adviseurs al rijk bij de duizelingwekkende vermogenstransfer die op til is.

De veel kleinere generatie

De redenering achter deze “grote transfer van rijkdom” bouwt op twee belangrijke elementen. De babyboomers -doorgaans gesitueerd tussen 1946 en 1964- hebben een periode meegemaakt van enorme naoorlogse welvaartsstijging. Tegelijk zullen ze hun erfenis doorgeven aan een veel kleinere generatie. De millennialgeneratie is kleiner, de erfenis moet onder minder kinderen verdeeld worden.

Econoom Paul De Grauwe heeft verschillende bedenkingen bij de beschrijving van het fenomeen. “Bij elke generatie is er een wissel. En bij vrijwel elke overdracht wordt het vorige record geklopt, toch als er sprake is van economische groei. Dit is een volstrekt normaal proces. Het is correct dat de nieuwe generatie kleiner is. Dat is dus een voordeel voor de millennials.”

Amerikaans werk

“Maar, dit is duidelijk Amerikaans onderzoekswerk”, benadrukt De Grauwe. “Hier komt statistiek bij kijken. Het grootste deel van het vermogen zit in de VS bij de hoogste 5 procent. De grote vermogenstransfer zit dan ook bij deze groep. De laagste 50 procent zal van de grote transfer veel minder of niets merken.”

De rijkste millennials zijn dus de winnaars van de “great wealth transfer”, zeker in een land met een grote inkomenskloof zoals de VS. De Grauwe: “Ook wij hebben een scheve inkomensverdeling. Dat betekent dat de volgende grote vermogenstransfer meer in het voordeel van een kleine groep zal zijn. Maar gelukkig zijn onze inkomens wat minder scheef.”

Algemeen mag je stellen dat de kinderen van vandaag het niet veel beter zullen hebben dan hun ouders

“Ik ben van de naoorlogse periode en heb het echt beter gehad dan mijn ouders. Ik denk dat de nieuwe kinderen het gemiddeld nog een klein beetje beter zullen hebben. Zolang we een groei behouden van 1 procent. Maar dat is niet de sensationele groei zoals mijn generatie ze heeft gekend.” 

Beluister hier het volledige gesprek met professor Paul De Grauwe:

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag