Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Hoe staat het met de vaccinatie van risicopatiënten in Vlaanderen?

do 20 mei - 3:32

Het doel om tegen maandag 24 mei alle 65-plussers én mensen met onderliggende aandoeningen in Vlaanderen een eerste coronaprik te geven, nadert met rasse schreden. Toch blijken heel wat risicopatiënten nog geen uitnodiging te hebben gekregen. En ook een belronde van 'De Ochtend' toont aan dat lang niet alle vaccinatiecentra de deadline zullen halen. Hoe komt dat? En hoe ver staat de vaccinatiecampagne dan wel?
© Frederic Sierakowski (Belga)

Vanaf volgende week krijgen normaal gezien de eerste Vlamingen jonger dan 65 jaar en zonder onderliggende aandoeningen een eerste coronavaccin. Het Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigde vorige week nog dat de vaccinatiecampagne voor de brede bevolking vanaf 24 mei kan starten, en dat tegen dan alle 65-plussers én risicopatiënten een eerste keer ingeënt moeten zijn.

Bij de 65-plussers loopt de vaccinatie inderdaad vlot. Momenteel hebben 1,36 miljoen 65-plussers al een eerste coronaprik gekregen. Dat is 99 procent van alle 65-plussers in Vlaanderen. Maar of de deadline bij de risicopatiënten kan worden gehaald, lijkt twijfelachtig.

De afgelopen dagen kreeg onze redactie verschillende reacties binnen van risicopatiënten die zich afvragen waarom zij nog niet aan de beurt zijn gekomen, en die zelfs nog altijd geen uitnodiging hebben ontvangen.

Bij de taskforce vaccinatie klinkt het dat inderdaad nog maar 55,4 procent van de risicopatiënten in Vlaanderen een eerste dosis heeft gekregen. Concreet gaat het om 508.000 van de 917.000 geregistreerde mensen met onderliggende aandoeningen in Vlaanderen (meest recente cijfers van 18 mei, red.).

Vlaanderen hinkt daarmee wat achterop in vergelijking met de andere regio's: 62,7 procent van de risicopatiënten in Brussel, 68,1 procent in Wallonië en 74,8 procent in de Oostkantons.

"In Vlaanderen hebben enorm veel 65-plussers zich laten vaccineren", zegt Gudrun Briat, woordvoerder van de taskforce vaccinatie. "Daardoor duurt het in Vlaanderen allemaal wat langer dan verwacht en is ook de vaccinatie van de risicopatiënten wat opgeschoven. Je kan zeggen dat Vlaanderen een beetje het slachtoffer van zijn eigen vaccinatiesucces is geworden."

Grote verschillen tussen vaccinatiecentra

'De Ochtend' belde ook met een 15-tal Vlaamse vaccinatiecentra en kon vaststellen dat er grote verschillen zijn tussen de centra onderling. Het vaccinatiecentrum van Gent bijvoorbeeld zit op schema en heeft vorige week al de eerste uitnodigingen naar de brede bevolking verstuurd.

In de meeste andere vaccinatiecentra klinkt het dat 24 mei wellicht net te krap wordt om alle risicopatiënten over de vloer te hebben gekregen. Een week later moet wel mogelijk zijn, zeggen ze.

In het vaccinatiecentrum van Asse en Affligem zijn ze zelfs nog maar net begonnen met het vaccineren van de risicopatiënten. "We zijn nu gestart met het merendeel van de risicopatiënten", zegt coördinator Jeroen Van Lier. "Vanaf eind mei, begin juni beginnen we met de brede bevolking. Vanaf dan gaan we ook een uur vroeger en een dag meer vaccineren."

Minister Beke: "Globaal op schema"

In een reactie in 'De Ochtend' zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke dat de vaccinatie van mensen met onderliggende aandoeningen "globaal wel op schema zit".

Beke beschikt ook over andere cijfers. Hij  heeft het over 600.000 van de 850.000 risicopatiënten die intussen gevaccineerd zijn. Hij wijst er ook op dat hij altijd gezegd heeft dat de vaccinatie van mensen met onderliggende aandoeningen afgerond zou zijn in de week van Pinksteren.

(lees verder onder de foto)

Wouter Beke (© Radio 1)

Wouter Beke (© Radio 1)

"De komende dagen zullen nog 125.000 mensen een eerste prik krijgen", aldus Beke. "En dan in de week van 24 mei zullen daar nog eens 100.000 mensen bij komen. Dan hebben we volgens onze schatting 95% van de mensen met onderliggende aandoeningen gevaccineerd."

Volgens Beke kan er hier en daar ook wat vertraging zijn bij de risicopatiënten omdat er intussen is beslist ook alle zwangeren te vaccineren. "Bovendien kunnen mensen hun vaccinatie ook uitstellen als de voorgestelde datum hen niet past. Ook daardoor zullen sommige risicopatiënten pas na de week van 24 mei gevaccineerd worden."

Wie zich afvraagt of hij of zij op de lijst van risicopatiënten staat, kan dat nakijken op de website www.myhealthviewer.be. Lukt het niet om je aan te melden, dan kan je ook terecht bij je huisarts, apotheker of ziekenfonds.

Beluister de resultaten van de belronde van 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Beluister de reactie van minister Wouter Beke in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet