Hoe sterk is de tweezame fietser?

21 september 2016
Slechtziend of blind, en toch fietsen? Het kan! Fietsclub Cyclone A uit Jette organiseert fietstochten waarbij vrijwilligers samen met slechtzienden op een tandem rijden. Reporter Mattias Tuyls probeerde het uit.

"Ik ben sportief en liep ooit nog de 20 kilometer van Brussel", zegt Eva. "Maar sporten wordt alsmaar moeilijker. Ik lijd namelijk aan een ziekte waardoor ik stilaan blind word. Gelukkig heb ik inmiddels wielerclub Cyclone A ontdekt. Sindsdien maak ik wekelijks een fietstocht per tandem, samen met een ‘ziende’ vrijwilliger. We switchen regelmatig van duo, zodat je voortdurend ook nieuwe mensen leert kennen. We zoeken nog nieuwe ‘piloten’!"

Betrokken burgerschap in de praktijk

Vandaag kwam wielerclub Cyclone A op bezoek in het #BEL10 café. Ze vertrokken in Jette, reden langs het koninklijk paleis in Laken, passeerden langs de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen en kwamen veilig en wel aan op de Kunstberg. Gelegenheidspiloot Mattias Tuyls reed mee. Zijn taak: navigeren en uitleg geven over de omgeving. Een hele verantwoordelijkheid voor een onervaren piloot, maar Hubert, die achterop zat, zorgde voor de nodige rust en praatte hem erdoor.

"Fietsen in Brussel is minder moeilijker dan het lijkt", zegt An. Er is nog heel wat onbekende fietsruimte waar je mooie tochten kunt maken. Zelf zit ze achteraan, want ‘anders zou je de huizen opzij moeten zetten’, lacht ze. Haar fietscompagnon en voorrijder Lieven is erg opgetogen over dit initiatief. "Ik was sportief en wou vrijwilligerswerk doen. Dit was de perfecte match".

www.cyclone-a.be