Hoe van je stem een uniek instrument maken?

14 februari 2018
We kunnen van Stefanie Callebaut van SX zeggen dat ze een stemacrobate is, want ze doet niets liever dan experimenteren met haar stem. Hoe en met wat voor technieken dat zoal kan, legt ze uit in De Winter Van. Een kleine bloemlezing.

"Zingen is emotie én wetenschap", vindt Stefanie Callebaut, zangeres van SX. Emotie speelt als het ware automatisch een rol, zegt ze. "Maar wetenschap en techniek is iets anders. Daarom dat ik dit instrument zo graag verder wil ontwikkelen en leren kennen."

Ze zocht muzikanten die hun stem op unieke manier gebruiken. "Het is uiteindelijk ook een instrument dat je bespeelt. Wat je ermee kan doen is zo rijk. Je gebruikt niet alleen je stembanden, maar je hele lichaam en resonantieholtes om een bepaalde klank te produceren." 

Resonantie

Hoe kunnen we die resonantieruimtes opvatten? Callebaut legt het uit aan de hand van een voorbeeld:

"Als je je handen hol maakt als je klapt, klinkt het heel diep. Leg je je handen plat op elkaar, met een kleine holte dus, krijg je een heel andere sound."

Stretchen

Callebaut gaf ook een voorbeeld hoe je je stembanden stretcht. "Het zijn rekbare spieren. Als je oefeningen doet om die langer te maken, kun je hoger en lager zingen."

Daarnaast, vertelt Callebaut, hebben we niet twee, maar vier stembanden. "Achter onze normale stembanden, zitten nog twee valse. Die gebruiken we niet bewust."

Wanneer wel? "Bij het weergeven van emoties of bij het ontstaan van een schreeuw, dat is ook door een valse stemband."

Weten hoe dat klinkt? 

Lijst van artikels

Radio 1 Select