Hoe vertel je (jaren na de feiten) dat je slachtoffer werd van seksueel misbruik?

27 januari 2017
Voormalig bisschop van Brugge Roger Vangheluwe werd eerder deze week door het gerecht geconfronteerd met iemand die tegen Vangheluwe een klacht heeft ingediend voor seksueel misbruik.

Meester Joris Van Cauter, de advocaat van Roger Vangheluwe, bestempelt het slachtoffer als een fantast. "Die man is gesprongen op een golf van beschuldigingen om een zekere belangstelling te kunnen krijgen." zegt hij.

De reactie van meester Van Cauter heeft voor een golf van verontwaardiging en nieuwe getuigenissen over seksueel misbruik gezorgd.

Tv-maker Chris Dusauchoit getuigde op Twitter en vandaag in De Standaard over hoe hij seksueel misbruikt werd. In een opiniestuk richt hij zich rechtstreeks tot Joris Van Cauter: “Ja, mijnheer Van Cauter, uw cliënt verdient een eerlijk proces, maar het eerlijkst zou zijn, beste wetgevers, dat dit soort feiten nooit verjaart, want – huizenhoog cliché – voor ons verjaart het misbruik ook nooit, het achtervolgt ons tot in onze dromen, tot in ons vlees en bloed.”

En ook politica Valerie Van Peel doorbreekt het taboe op seksueel misbruik. In De Afspraak zei ze: “De cijfers die je in de krant leest zijn een onderschatting. Heel veel mensen krijgen hiermee te maken en te veel slachtoffers dragen hun leed alleen.”

Reageer

  • Hoe vertel je (jaren na de feiten) dat je slachtoffer werd van seksueel misbruik?
  • Hoe belangrijk is het dat mensen als Chris Dusauchoit en Valerie Van Peel getuigen over seksueel misbruik?

Wil je anoniem iets kwijt of mogen wij je bellen tijdens onze uitzending? Mail je reactie (met je telefoonnummer) naar hautekiet@radio1.be.