Hoe voelt heimwee?

2 september 2019
We zijn met z’n allen weer massaal op reis geweest tijdens de Grote Vakantie. Soms kort en dichtbij. Soms lang en ver weg. De verhalen gaan over fantastische avonturen en ontdekkingen. En dat het zo voorbij was. Zelden hoor je iemand met de verzuchting dat het veel te lang duurde en dat hij eigenlijk liefst na twee dagen weer huiswaarts keerde. Van kinderen die op kamp gaan vinden we dat normaal, dat hoort er bij en daar moeten ze door. Wat als je als volwassene last hebt van heimwee?

Hoe voelt heimwee? De Nederlandse Christina Van den Ouden Rozengarden heeft er zo’n mate last van dat ze voortaan thuis blijft. Reporter Ward Bogaert zocht haar dan maar thuis op.

De Nederlandse psycholoog Ad Vingerhoets vergelijkt heimwee met rouw en liefdesverdriet. Waarom hebben sommige mensen er nooit last van en anderen in extreme mate?

Sofie zocht en vond muziek waarin heimwee wel heel erg treffend verklankt en verwoord wordt.

Er was een tijd waarin heimwee een pak ernstiger genomen werd dan nu en waarin men geloofde dat het een echte ziekte was waar je aan kon sterven. Redacteur Max Vryens duikt de geschiedenis van de heimwee in.

Volgens de Nederlandse schrijfster Ellen Deckwitz kan heimwee overgedragen worden op een volgende generatie. Zelf had ze last van heimwee naar een plek waar haar grootouders geboren waren maar waar ze zelf nog nooit geweest was: Nederlands Indië, tegenwoordig Indonesië. 

Sommige mensen zijn net terug van op reis en kunnen niet wachten om opnieuw hun koffers te pakken. Lang thuis zijn maakt hen doodongelukkig. Journalist Mikaël Soinne lijdt al een jaar of 15 aan “fernweh”.

Lees ook:

Radio 1 Select