Hoe voordelig een milieuvriendelijke wagen kopen?

12 januari 2016
De Vlaamse regering wil de aankoop van een milieuvriendelijke wagen promoten en heeft geeft daarvoor een premie tot €5000 per wagen. Welke wagens komen in aanmerkingen en hoe vraag je de premie aan? We zetten je op weg.

Loading...

 

Tegen 2020 moeten er 40.000 CNG-wagens en 60.000 elektrische wagens op de Vlaamse wegen rijden. Dat is de ambitie van de Vlaamse regering. Professor Joeri Van Mierlo (VUB, onderzoeksgroep Mobi) denkt dat dat haalbare cijfers zijn, want... hij heeft ze zelf berekend. Dat heeft hij gezegd in Hautekiet.

2016 wordt trouwens hét jaar om een elektrische wagen aan te kopen. De regering beloont de aankoop met een premie tot €5000. Raar maar waar: hoe kleiner en goedkoper je wagen, hoe hoger de premie. 

Hoe zit dat? Joeri Van Mierlo: "De total cost of ownership (nvdr: de kostprijs per kilometer) voor een dure Tesla is al behoorlijk competitief. Bij kleine stadswagentjes is dat nog niet het geval, omdat constructeurs in dat marktsegment een prijzenslag uitvechten".

Heb je interesse in een elektrische wagen? Twijfel niet te lang! Enkel in 2016 kan je een premie tot €5000 krijgen. De komende jaren zal het bedrag al een pak lager zijn.

Radio 1 Select