Hoe we asociale luieriken toch bij de Warmste Week kunnen betrekken

11 december 2017
Zoals elk jaar heeft professor Michel Maus het bijzonder druk in de maand december. Toch zou hij graag ook wat meer bij de Warmste Week betrokken zijn. "Waarom introduceren we geen Christmas Transaction Tax?", zegt hij in zijn column. "Op alle eindejaarsaankopen een stukje extra betalen, als 'belasting voor het goede doel', wie kan daar tegen zijn?"

Christmas Transaction Tax

We staan weer aan de vooravond van de Warmste Week van Studio Brussel. Tijdens deze week net voor Kerstmis, laat Vlaanderen traditioneel zijn warm hart zien en worden via allerlei initiatieven gaande van een wafelenbak tot een kerstrun, centen ingezameld voor meer dan 1.000 goede doelen. En beste lezer, gelet op het succes van de Warmste Week, is de kans vrij groot dat u ook bij een van deze initiatieven betrokken bent. Chapeau daarvoor.

Ikzelf moet echter tot mijn scha en schande toegeven dat ik net zoals de vorige jaren terug forfait zal moeten geven voor de Warmste Week. Ik weet het, ik weet het, het is niet proper.

Het ik niet dat ik mij niet zou willen engageren, verre van, maar ik heb geen tijd.

De boosdoener is terug de regering die met het Zomerakkoord menig fiscalist in de Decembermaand een pak overuren zal doen kloppen om zich de finesses van de nieuwe fiscale maatregelen eigen te maken. Ik kan u verzekeren, dat is geen kerstcadeau.

Het is deze frustratie die mij aan het denken heeft gezet, en mij de vraag heeft doen stellen in hoeverre we “asociale luierikken” zoals ikzelf toch bij de Warmste Week kunnen betrekken. En toen ik stond aan te schuiven om mijn kerstboom te kopen schoot het mij plots te binnen.

Waarom zouden we geen Christmas Transaction Tax kunnen invoeren, naar het voorbeeld van de Financial Transaction Tax? Op alle eindejaars-aankopen een stukje extra betalen, als “belasting voor het goede doel”, wie kan daar tegen zijn?

Dat zou heel wat potentieel hebben hoor. Laat ons de verkoop van kerstbomen als voorbeeld nemen. Per verkochte kerstboom 1 euro Christmas Transaction Tax bijvoorbeeld. Er zijn jammer genoeg geen cijfers bekend over de kerstboomverkoop in België, maar in Nederland gaan er jaarlijks 2,8 miljoen dennenbomen over de toonbank tijdens de kerstperiode. Rekening houdend met het aantal inwoners, leert een kleine rekensom dat er in België dan om en bij de 1,8 miljoen kerstbomen worden verkocht. 1 euro Christmas Transaction Tax op kerstboomverkoop zou dus al een mooi bedrag opleveren.

En uiteraard moeten we dit systeem niet beperkt houden tot de kerstboomverkoop, maar toepassen op alle eindejaarsaankopen. Als u weet dat alleen al de online verkoop in de eindejaarsperiode vorig jaar in België reeds goed was voor 2,2 miljard euro, kunt u meteen ook beseffen wat een enorme impact de Christmas Transaction Tax zou kunnen hebben.

Het spreekt voor zich dat de Christmas Transaction Tax enkel vrijblijvend kan zijn, hetgeen ook past bij de spirit van Kerstmis.

Ieder van ons kan dus zelf beslissen of de belasting wordt betaald of niet en hoe veel belasting er wordt betaald. En indien u nog zou twijfelen moet u beseffen dat in tegenstelling tot een echte belasting u ten minste weet waar de Christmas Transaction Tax zal terecht komen, met name bij diegenen in onze samenleving die het echt nodig hebben. Vandaar dat ik een warme oproep doe aan alle middenstandsorganisaties, goede doelen en kerstshoppers om de Christmas Transaction Tax te lanceren. Want vergeet niet, diegenen die de spirit van Kerstmis niet in hun hart dragen, zullen het ook niet onder de kerstboom terug vinden.

Lees ook: