Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Hoe weet je of pleegouder zijn iets voor jou is?

ma 23 mei - 11:26

Pleegzorg Limburg doet een dringende oproep: ze zijn op zoek naar pleegouders voor 16 baby's en peuters. Maar wat moet je weten voordat je je kandidaat stelt? Kinderpsychiater Binu Singh beantwoordt enkele veelgestelde vragen in ‘De Wereld van Sofie’. “Als het afscheid pijn doet, dan heb je het net heel goed gedaan.”
Pleegouder

Alleen al in de eerste twee weken van mei waren er drie crisisaanvragen in Limburg: kinderen die last minute en snel opgevangen moeten worden. Vooral voor die doelgroep is er op dit moment een tekort aan pleegouders, want bij de opvang van kleine kinderen komt meer kijken. Daarnaast is er ook structureel een tekort aan opvang voor kinderen en jongeren van alle leeftijden. En niet alleen in Limburg.

Maar hoe weet je of pleegouder zijn iets voor jou is? Kinderpsychiater Binu Singh,  verantwoordelijke voor het zorgprogramma jonge kind binnen UPC KU Leuven, beantwoordt enkele veelgestelde vragen in ‘De Wereld van Sofie’.

Hoe kan je je voorbereiden op het pleegouderschap?

“Helemaal voorbereid zijn, lukt niet” zegt Singh. “Maar dat lukt zelfs niet bij onze eigen kinderen. Het is een onvoorspelbaarheid in het leven die we gewoon moeten omarmen.”

Sowieso word je begeleid in het hele proces, maar je kan je wel op voorhand deze vragen stellen: Waarom doe ik dit? Wat motiveert mij? Dragen we dit als gezin?

Uiteraard kan je als single ook een pleegkind helpen, maar als je het als gezin doet, is het belangrijk om te kijken hoe je gezinsleden ertegenover staan.

Het is ook belangrijk om na te denken: wat kan ik, en wat kan ik niet meer? Als je bijvoorbeeld een fulltime job hebt, en daarnaast een heel rijk sociaal leven, dan moet je je de vraag stellen of je daar nog een baby kan bijnemen.

Kan ik ‘uitproberen’ of het iets voor mij is?

“Een heel mooie vorm van pleegzorg is steungezin zijn” zegt Singh. “Dat betekent dat je pleegkind in het weekend of op een avond langskomt.”

Vaak wordt gezegd ‘It takes a village to raise a child’, en op deze manier wordt  “the village” van de biologische ouders alvast wat groter, zegt Singh.

“Het kan ook een mooie eerste kleine stap zijn om het systeem van pleegzorg te leren kennen, en dan te kijken of je het ook een tijd fulltime wilt doen.”

Welke verschillende vormen van pleegzorg bestaan er?

Er bestaan verschillende vormen van pleegzorg: langdurige, kortdurende, ondersteunende, crisis- en behandelingspleegzorg.

Wat moet je je voorstellen bij ‘een kind dat uit een crisissituatie komt'? 

“Het gaat een kindje zijn dat veel meer troost nodig heeft” zegt Singh.  “Het gaat misschien sneller huilen, moeilijker slapen en moeilijker eten.”

“Maar het kan ook een kind zijn dat net té braaf is, dat bijna niet huilt en bijna niet reageert. Of een kindje dat trager ontwikkelt, moeilijker ontwikkelt. Of een kindje dat wat boosheid en verdriet in zich meedraagt.”

“Als je als pleegouder zo’n kindje ontvangt, is het goed om je je ervan bewust te zijn dat ‘dat pakketje’ meekomt. Maar de pleegzorgdiensten zetten zich zo goed mogelijk in om je daarin te begeleiden. Want het vraagt een extra: het is niet zomaar een vriendje uit de klas van je kindje dat langskomt om te logeren. Je gaat dus veel nabijer moeten zijn, en je stress goed moeten bewaken.”

Ik ben bang om de stap te wagen. Hoe kan ik me hierover zetten?

“In de media komen spijtig genoeg vooral de pleegsituaties aan bod waar het moeilijk verlopen is” zegt Singh.  Maar ze benadrukt dat er ook heel veel plaatsingen zijn waar het goed verloopt.

“Het is ook niet zo dat kinderen die geplaatst worden per definitie “slechte ouders” hebben. Het gaat om ouders die steun nodig hebben.”

Pleegzorg is vaak tijdelijk. Hoe leer je omgaan met het afscheid?

“Dit is zeker iets om op voorhand over na te denken. Zal het je tegenhouden om je hart te openen bijvoorbeeld? Want zeker jonge kinderen hebben dit net nodig.”

Soms is er nog contact mogelijk.  Soms is het afscheid definitief. “Maar ik zeg heel vaak: als het afscheid pijn doet, dan heb je het net heel goed gedaan.”

Kan je als pleegouder het verschil maken?

“Je kan als pleegouder absoluut een verschil maken” benadrukt Singh.  Bij een jong kind wordt een fundament gelegd voor later.  “Door het inschakelen van een pleeggezin geef je het betere ontwikkelingskansen, maar ook een betere toekomst later. Het is een heel dankbaar iets dat je kan doen.”

Lees verder onder de Instagram-foto

Praktische tips

Voordat een pleegkind of pleeggast bij je komt wonen, doorloop je een aantal stappen.

1) Vraag een infopakket aan
2) Kom naar een infosessie
3) Volg het voorbereidingstraject
4) Neem (samen met je gezin) de beslissing en kies de vorm die het best bij jullie past
5) Het wachten of een pleegkind: hoe lang je moet wachten is niet voorspelbaar.

Lees meer op pleegzorg.be. Daar kan je ook een infopakket aanvragen, en vind je data van eerstvolgende infosessies.

Bron: vrtnws.be, 'De Wereld van Sofie' en pleegzorg.be

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet