Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Hoe werkt de Belgische corona-app?

wo 30 sep. - 7:19

Vanaf vandaag kan iedereen de Belgische corona-app 'Coronalert' downloaden. De app, die met de draadloze bluetooth-technologie op de smartphone werkt, moet de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk helpen indijken. Hoe werkt de app? Wat zijn de voor-en nadelen? En hoe zit het met onze privacy? Bekijk het gesprek met Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, in 'De Ochtend'.
Karine Moykens

"Dit is een bijkomend instrument, het vervangt niet wat er is" vertelt Karine Moykens voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing over de app 'Coronalert'. 

"We baseren ons op de andere landen die een soortgelijke app hebben ontwikkeld. We hebben niet voor niets gekeken naar Duitsland, Zwitserland en Ierland waar de app voldoende geïnstalleerd is. We zien toch 35% van de bevolking in Ierland en 20% van de bevolking in Duitsland en Zwitserland het gebruiken: dus dat is een mooi aantal om het te kunnen vergelijken. Zo zien we dat het werkt, en dat er wel degelijk een contactopvolging kan gebeuren. De kinderziektes zijn er ook uit, dankzij die andere landen die het al effectief gebruiken."

Hoe werkt de app?

"De app zendt permanent willekeurige codes uit. Wanneer je dichter dan anderhalve meter bij iemand bent die ook die app heeft geïnstalleerd, dan gaat die de codes capteren en gedurende 14 dagen opslaan op je smartphone. Dus nergens anders: het vertrekt niet naar een of andere centrale overheidsdatabase."

"Zolang je geen hoogrisicocontacten hebt, zal je scherm groen blijven. Wanneer iemand heel nauw in je buurt is geweest die besmet blijkt te zijn - en wanneer die ingeeft dat hij besmet is - ga je een signaal krijgen. Je gaat dan een rood scherm krijgen. Je gaat niet weten van wie het komt, en waar het contact is geweest, maar je gaat wel de datum kennen. Dat is niet onbelangrijk, omwille van de quarantainefase."

Hoe meer mensen de app installeren, hoe meer waarde de app krijgt, geeft Moykens ook aan. Als je gebeld wordt door de contacttracers - want dit systeem blijft ook bestaan - ga je immers enkel de contacten doorgeven die je je nog herinnert. Maar van mensen die je niet kent, kan je geen gegevens doorgeven. Op deze manier krijgen ook mensen die je niet kent - met wie je langdurig op drukke plaatsen aanwezig was bijvoorbeeld - een seintje.

Bekijk het gesprek met Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet