Hoe word ik 100 jaar? Of 200. Of 300.

17 oktober 2015
Hoe word ik 100 jaar? Of 200. Of 300.
Wij houden van wetenschappers die ons wereldbeeld op zijn kop zetten. Zalig is dat, als onze zekerheden onderuit worden gehaald.

Mochten we een wapenschild hebben, er zou onder staan: “Zeg dat het niet waar is.” Maar dan in het Latijn. Nochtans, er zijn er die overdrijven. We gaan zelfs namen noemen: Kris Verburgh overdrijft.

Kris Verburgh, dat is die van De Voedselzandloper. Herinner u: boek, arts, wetenschapper, zetmeel is ongezond, aardappelen, brood, rijst, pasta: niet doen. Groot nieuws indertijd, felle voor- en tegenstanders (duiding, omkadering, alles in de juiste context, ons gaan ze niet hebben). Wel, die heeft nu een nieuw boek geschreven. ‘Veroudering vertragen’ en ook daarin worden in hoog tempo heilige huisjes gesloopt.

Wij verouderen omdat we verslijten. Logisch toch? Niks van. In de natuur gaan alle levende wezens vroeg of laat dood. Ja, toch? Weer fout. Er zijn organismen die eeuwig blijven leven. Mensen met een lage cholesterol leven langer. Het is net omgekeerd. Mensen met een hoge cholesterol leven langer. Wie wil afvallen moet minder eten en meer bewegen. Vergeet het. Maar dat is wat de Wereldgezondheidsorganisatie zegt! Tut tut, ze vergissen zich.

En zo gaat dat maar door. Glashelder geschreven, stevig onderbouwd, massa’s bronnenmateriaal. We gaan eerlijk zijn: wij zijn geneigd hem te geloven. Ook al wil dat zeggen dat de pensioenleeftijd met een paar honderd jaar naar omhoog zal moeten.

Enfin, om maar te zeggen: we hebben voor zaterdag een bordje havermout klaar staan.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

hoewordik100jaar