Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Hoe ziet de zomer der versoepelingen eruit? Deze knopen moet het Overlegcomité doorhakken

vr 4 jun. - 4:10

Nu het echt wel de goede kant op gaat met de coronacijfers moet het Overlegcomité vandaag bekijken hoe het de hooggespannen verwachtingen van velen onder u tegemoet kan komen. Zullen we kunnen reizen, en hoe? Tot hoe laat kunnen we op restaurant of op café? Wordt het een zomer van vrijheid en blijheid, of blijft het nog altijd oppassen geblazen? Prangende kwesties waarop het Overlegcomité van de verschillende regeringen antwoorden moet zien te geven.
Nicolas Maeterlinck

We hebben er lang op gewacht, maar eindelijk dalen het aantal coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en coronadoden drastisch. Het aantal coronapatiënten zit flink onder de drempel van 500 en meer dan 80 procent van de 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen is al gevaccineerd.

Het zomperplan dat het Overlegcomité vorige maand heeft uitgetekend kan dus worden uitgerold. Maar er zijn nog enkele kwesties die moeten worden uitgeklaard. Daarover moet vandaag meer duidelijkheid komen.

Hoe kunnen we op reis?

Aangezien reizen buiten Europa voorlopig nog altijd moeilijk of zelfs onmogelijk is, zullen we ons moeten tevreden stellen met reizen in Europa. Daarvoor komt er een coronacertificaat. Dat zal vermelden of je gevaccineerd bent, een negatieve PCR-test hebt afgelegd minder dan 72 uur voor vertrek of antilichamen hebt omdat je de ziekte hebt doorgemaakt.

Allicht krijgen we vandaag duidelijkheid over wanneer zo'n coronacertificaat beschikbaar zal zijn en in welke vorm. Onze redactie hoort twee data vernoemen: 17 juni of 1 juli. Het document zal zowel digitaal als in print beschikbaar zijn.

Wie vertrekt, zal moeten nagaan welke voorwaarden het land van je bestemming stelt. Meer en meer Europese landen zouden opteren voor twee vaccinprikken, al dan niet in combinatie met een bewijs van een negatieve PCR-test.

België bepaalt de voorwaarden voor wie ons land binnenkomt, dus ook voor wie terugkeert van een reis. VRT NWS verneemt dat ook ons land zou vragen dat je twee prikken hebt gekregen, en dat minstens 2 weken geleden. Als je nog niet bent gevaccineerd, zal je allicht een negatieve PCR-test moeten aantonen: afgenomen bij aankomst, de dag na je aankomst of in het land waar je je vakantie doorbrengt (minder dan 72 uur voor je terugreis).

Mensen die nog geen uitnodiging voor een vaccinatie hebben gekregen of nog niet volledig gevaccineerd zijn en deze zomer op reis willen, zullen twee keer een gratis PCR-test krijgen. Dat heeft premier Alexander De Croo Open VLD) gisteren gezegd in de Kamer. Bovendien zal de testcapaciteit ook moeten worden opgedreven als veel mensen die deze zomer op reis willen, moeten worden getest.

Hoe zit het nu met sluitingsuren en plexischermen?

Volgende week woensdag gaat de horeca volledig open, maar daar is alweer een nieuwe inconsequentie opgedoken: het sluitingsuur binnen is 22 uur, dat op de terassen 23.30 uur. Dat leidt tot ergernis en onbegrip, onder meer in de horecasector. De Vlaamse regering heeft daar begrip voor: zowel Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) als viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) pleiten ervoor om het sluitingsuur binnen en buiten gelijk te zetten op 23.30 uur. In de Waalse Gewestregering en de Brusselse regering is daar naar verluidt minder animo voor. Mogelijk wordt de zaak doorgeschoven naar het Overlegcomité van volgende week vrijdag en zal een uniform sluitingsuur iets zijn voor 1 juli.

Opmerkelijk: horecazaken zouden al om 6 uur 's morgens mogen openen, in plaats van om 8 uur nu. Uitbaters van koffiebars zullen dit allicht graag lezen.

De Vlaamse regering wil ook de kwestie van de plexischermen weer op tafel leggen. Nu luidt de regel dat op een terras 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen moet zijn, wat voor zaken met een klein terras een domper op de inkomsten zet. Gisteren gaf Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement aan dat ze wel iets ziet in die plexischermen.

Zeg niet regels, maar aanbevelingen

De beperkingen op het aantal sociale contacten verdwijnen. Vanaf 9 juni kan u weer eender wie op eender welk moment ontvangen. Binnenshuis zijn dat er maximaal 4 (kinderen tot 12 niet meegerekend), in uw tuin tot maximaal 50 (kinderen wél meegerekend).

Heel wat regeltjes dus die vervallen, en daar zullen velen blij mee zijn, maar voor vrijheid blijheid is het nog te vroeg. Bij de federale regering gaan stemmen op om de bevolking te waarschuwen dat alle coronagevaar nog niet is geweken. Denk maar aan die Indiase variant die in het Verenigd Koninkrijk huishoudt. Daarom zal het Overlegcomité allicht komen met een reeks aanbevelingen die velen bekend in de oren zullen klinken: hou afstand, draag een mondmaker als je geen afstand kan houden, ventileer binnenruimtes zoveel mogelijk en maak gebruik van sneltesten. Er is sprake van een campagne "Geniet met maatregelen" om de bevolking te sensibiliseren.

Voor de rest zou het Overlegcomité de versoepelingen voor de komende maanden nog eens tegen het licht houden en een aantal protocollen herbekijken. Zo zou het eenrichtingsverkeer op markten wegvallen. Wie naar een festival wil, maar niet gevaccineerd is, zou zich om de twee dagen moeten laten testen. Ook hier wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bekijken of dat gratis kan.

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet