Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De toestand is hopeloos maar niet ernstig

"Hoe ziet het post-coronatijdperk eruit? Ik hoop anders, helemaal anders"

zo 26 apr. - 6:41

Vorig jaar, in het voorjaar van 2019, ging het in zowat elke krant over het klimaat. Het was de tijd van de klimaatmarsen, waar in België Anuna de Wever en Kyra Gantois mee begonnen waren. Maar iets wat vroeger onze levens beheerste, duikt nu nauwelijks in 'Het Journaal' op. "Ik ben tot de conclusie gekomen dat dit een ‘make’ or ‘break’ punt kan zijn in het gevecht voor een systeemverandering" zegt Anuna De Wever over de coronacrisis.
Anuna

De meest drastische maatregelen worden genomen en het ondenkbare wordt denkbaar. En dat is ook logisch. Het coronavirus is dodelijk. Duizenden mensen zijn er al aan gestorven, dus het is ook alleen maar verantwoord nu alles uit de kast te halen en precedenten te stellen, zolang deze ons maar beschermen tegen het virus.

Want inderdaad, onze wereldleiders zijn ineens niet bang om snelle vergaande maatregelen door te voeren. Of daar nu draagvlak voor is, of niet.

Ironisch, denk ik dan. Niet? Want ik heb nochtans week na week van politici mogen horen dat de maatregelen die volgens wetenschappers noodzakelijk zijn om klimaatopwarming tegen te gaan, onhaalbaar zijn. Politci beweerden keer op keer dat er geen draagvlak is voor de nodige maatregelen, en dat ze deze daarom ook nooit zouden doorvoeren. Dat men moet wachten op andere landen voor wij actie zouden kunnen ondernemen. Dat de luchtvaart een cruciaal deel is van onze geglobaliseerde wereld, en we die onmogelijk kunnen afbouwen. En stel je voor dat de economie eronder zou lijden. Dat komen we nooit te boven.

Maar dit geldt dus blijkbaar niet als het gaat over een dodelijk virus. uiteraard. Maar ja, wat zie je als een dodelijk virus? Een hittegolf die een gezonde mens in 6 uur kan doden? Een orkaan die duizenden mensen vermoordt. Bosbranden die miljoenen dieren uitroeien? een half biljoen mensen gedwongen om te vluchten door voedsel- en watertekorten?

Dit klinkt ook als een dodelijk virus. Het klinkt als een extreem dodelijk virus. Maar het verschuilt zich jammer genoeg onder een andere naam. Klimaatopwarming.

Er komen zelf artikels vrij die klimaatopwarming direct linken met corona. De manier waarop we de natuurlijke habitat van dieren kapotmaken zorgt ervoor dat we steeds meer in contact komen met dieren waar we anders geen contact mee zouden hebben, waardoor de virussen die ze bij zich dragen vaker op ons overspringen. Ook artikels over smeltende gletsjers en permafrost die virussen bevatten worden gepubliceerd, zonder dat daar veel aandacht aan wordt besteed.

NU vechten we tegen corona. Daarna zien we wel weer. Een zichtbare vijand versus een onzichtbare vijand. Als we geen directe actie ondernemen is dit coronavirus nog maar het begin van wat ons te wachten staat. En dat is niet overdreven.

Het is nog maar eens duidelijk dat de pilaren waarop ons systeem gebouwd is compleet gebarsten en wankel waren: eeuwige groei, uitputting van de aarde, hyperconsumptie, En nu zijn ze ingestort. De wereld ligt stil. Het is nu aan ons om te beslissen hoe we ze terug gaan heropbouwen.

Nu dat ik elke dag thuis ben, samen in quarantaine met mijn vriendin, denken we na over hoe we deze crisis moeten gebruiken als een opportuniteit. We denken na over het pre- en het post-coronatijdperk.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat dit een ‘make’ or ‘break’ punt kan zijn in het gevecht voor een systeemverandering. Nu dat de ongelijkheid in de samenleving nog maar eens overduidelijk getoond wordt , moeten we beslissen om die overdonderende solidariteit die nu overal te zien is, verder te zetten en samen te vechten voor een rechtvaardige wereld.

Nu dat onze economie stilgevallen is moeten we ze heropbouwen naar een duurzame groene circulaire economie. Een economie die samenwerkt met de aarde, in plaats van deze verwoest.

En nu het besef aanwezig is dat dit niet de wereld is waar we in willen leven, dragen we allen de verantwoordelijkheid hier tegenin te gaan. Op elke manier mogelijk.

Ik wacht in spanning af. Hoe gaan onze leiders de wereld heropbouwen?, welke rol gaan onze Belgische politici hierin spelen en hoe ziet het post-corona tijdperk eruit?

Ik hoop anders. Helemaal anders. En ik hoop, dat het eindelijk voor iedereen, écht de moeite waard zal zijn.

Anuna De Wever

Beluister de column van Anuna De Wever voor 'De toestand is hopeloos, maar niet ernstig":

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet