Hoe zit het met bossen en speeltuinen in coronatijden?

16 maart 2020
© Ouael Ben Salah (via Unsplash.com)
Wat kan je zoal doen als het mooi weer is en de winkels in coronatijden gesloten zijn? Gaan wandelen natuurlijk. Al leidde dat snel tot overbevolkte bossen, waar mensen dicht op elkaar liepen. En hoe zit het met speeltuinen?

Al alles gesloten is, en alle activiteiten geannuleerd zijn, wat kan een mens dan doen? Juist, het bos in. Al was het daar iets te druk om goed te zijn.

Van Ranst: "Zorgen dat het aanvaardbaar blijft"

En dus kwam de vraag gisteren ook in ‘Terzake’: kan het zijn dat we binnenkort niet meer met de kinderen naar het park mogen, zoals in Spanje bijvoorbeeld? “Gaat iemand ziek worden van in het park te joggen? Neen. Is in het bos wandelen gevaarlijk? Neen, dat is eigenlijk aan te raden” reageerde Marc Van Ranst daar.

“Binnen zitten is heel makkelijk voor mensen die een grote tuin hebben. Maar voor mensen die op een appartement zitten wordt dat na een paar dagen bepaald wel akelig. Dus ik denk dat je zulke mogelijkheden toch nog altijd moet openlaten. Als je dit voor een heel aantal weken wilt doen, moet je ervoor zorgen dat dat aanvaardbaar blijft voor de bevolking.”

Plantentuin van Meise gesloten

Vrijdag nog maakte de Plantentuin van Meise promotie met hun park: dat je daar met een gerust hart kon wandelen, de inkom was zelfs gratis. Maar dat veroorzaakte dit weekend een enorme toeloop van bezoekers. In overleg met de burgemeester is het park nu dus gesloten.

Ook het provinciaal recreatiedomein Zilvermeer in Mol sluit vanaf vandaag de deuren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Vlaams-Brabantse provinciedomeinen blijven open, maar "speeltuinen afgeschermd"

In tegenstelling tot de Plantentuin van Meise die zondagavond besliste om het hele park tot 3 april te sluiten, blijven de provinciedomeinen in Vlaams-Brabant (Kessel-Lo, Diest, Zoutleeuw en Huizingen) open.

Wel wordt in overleg met de domeinbeheerders naar een oplossing gezocht voor het afschermen van de speeltuinen in de domeinen, iets waar volgens de bevoegde gedeputeerde An Schevenels de federale overheid in een nieuwe instructie op aandringt.

Speeltuinen moeten dus gesloten worden, en eigenlijk was dat al eerder zo. Maar door miscommunicatie bleven ze toch nog open.

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vraagt om maatregelen ook te respecteren tijdens het wandelen of spelen in bossen en natuurgebieden

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) roept in een videoboodschap samen met een boswachter van Agentschap Natuur en Bos, de Vlaming op om ook in de natuur de opgelegde maatregelen door het crisiscentrum strikt na te leven.

De minister stelt de volgende richtlijnen op scherp:

  • Ga wandelen in gezinsverband of alleen, vermijd wandelingen met grootouders of mensen uit de risicogroepen.
  • Als het te druk is in het bos of natuurgebied, zodat u de afstandsregels (minimaal 2 meter afstand van mensen die niet tot uw gezin behoren) niet strikt kan naleven doet u er beter aan terug naar huis te keren en op een ander moment de natuur in te trekken.
  • Blijf op de paden, het broedseizoen breekt aan en onze dieren hebben hun rust nodig.
  • Gelieve zich niet te begeven in bossen en natuurgebieden die publiek niet toegankelijk zijn.
     

Sven Nys doet oproep aan bevolking: "Ga buiten sporten, maar niet in groep"

Sven Nys doet via Twitter een duidelijke oproep aan de bevolking. De oud-veldritkampioen raadt iedereen aan om buiten te gaan sporten, "maar doe dit niet in groep", benadrukt hij. "Ga alleen de baan op, loop alleen de bossen in en bescherm elkaar."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: