Hoe zit het met de Zweedse cijfers?

6 mei 2020
© Jonathan Nackstrand (via AFP)
In sommige landen is de aanpak van de coronacrisis veel strenger dan bij ons, denk maar aan Spanje. Maar daar staan andere landen tegenover waar de regels veel minder streng zijn. Zweden bijvoorbeeld, waar je nog steeds gewoon op café of restaurant kan. "Er zijn hier minder dan 3.000 coronadoden en de curve is ook aan het zakken. Globaal genomen doet Zweden het dus beter dan België", zegt Stijn Vercruysse in 'De Ochtend'. Maar hij plaatst wel enkele kanttekeningen.

Hoe doet Zweden het intussen? Om dat te ontdekken trok een ploeg van VRT NWS naar daar, rekening houdend met alle veiligheidsmaatregelen. "Hier in Zweden mag je op café, op restaurant, al zijn er wel strikte regels. De lagere scholen zijn hier open. Er is hier weinig verboden, er zijn weinig verplichtingen, maar er is wel veel advies" vertelt journalist Stijn Vercruysse in 'De Ochtend'.

"Er zijn hier minder dan 3.000 coronadoden en de curve is ook aan het zakken. Globaal genomen doet Zweden het dus beter dan België. Maar daar zijn twee kanttekeningen bij te maken. Ten eerste telt Zweden alleen de bevestigde doden, terwijl er in België ook vermoedelijke gevallen tussen zitten. En, Zweden heeft een hele lage bevolkingsdichtheid. Als we dan toch kijken naar een dichtbevolkt gebied zoals Stockholm, is de stad even hard getroffen als New York. Er is ook een groot verschil met de buurlanden."

Beluister het gesprek met Stijn Vercruysse in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select