Hoe zit het met regenwoud in Congo?

31 maart 2011

Met al de heisa omtrent prins Laurents congobezoek zou men die vraag haast over het hoofd zien. Als het over tropisch regenwoud en houtkap gaat, denkt een mens in de eerste plaats aan het amazonewoud, en in tweede instantie wellicht aan Indonesië en Maleisië.

Bekommernis omtrent het tropisch regenwoud in Congois nochtans niet ongepast. Het betreft namelijk het tweede grootste ter wereld, na het Amazonewoud. Het gaat om circa 87 miljoen hectare, waarvan meer dan 40 miljoen Congolezen voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn. De Congolese wouden hebben ook een unieke en waardevolle biodiversiteit. Denk aan drie primaten (bonobo's, gorilla's en chimpansees), okapi's, de congopauw ...

De kapconcessies (15 miljoen hectaren voor de volgende 10 à 20 jaar) brengen geen welvaart aan de plaatselijke bevolking, maar veroorzaken armoede en sociale conflicten. Het toezicht op de houtkap kampt met ongemotiveerde ambtenaren ( lees 'on(der)betaalde') en een gebrek aan materiaal (lees 'geen auto's om het uitgebreide gebied te controleren'). Of lees de uitgebreide samenvatting van het rapport Carving up the Congo van Greenpeace.


Lees en beluister ook

Radio 1 Select