Hoe zoek je iemand die absoluut niet gevonden wil worden?

24 augustus 2018
Hoe begin je aan een zoektocht naar een man die er alles aan doet om onder de radar te blijven? Het is een vraag die de afgelopen dagen heel erg leeft, nadat er in Nederland een doorbraak gekomen was in een 20 jaar oud moorddossier. Een doorbraak is er wel, alleen is de man al maanden spoorloos – en wil hij koste wat het kost uit de handen van de politie blijven. "Het is verre van een klassieke of evidente onderneming", zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen in "De wereld vandaag".

De vraag houdt iedereen in de ban: waar is Jos Brech, de verdachte van de moord op de 11-jarige Nicky Verstappen, nu 20 jaar geleden? Zijn laatste spoor in februari leidt naar een chalet - The Old Crow - in de Franse Vogezen, sindsdien: niets meer.

De politie en het gerecht willen hem graag te pakken krijgen, maar hoe vind je iemand die absoluut niet gevonden wil worden? Hoe begin je aan zo'n zoektocht?

"Verre van een evidente of klassieke onderneming"

"Het is verre van een evidente of een klassieke onderneming", vertelt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen van de federale politie in "De wereld vandaag". "Hier ga je op zoek naar iemand die wellicht niet gevonden wil worden. Dat is een eerste belangrijk aandachtspunt." 

"Punt twee: waar moet je beginnen zoeken? Als je een aanwijzing hebt, een zogenoemd point last seen, dan heb je al iets. Maar nu dateert het laatste spoor al van voor de zomer. Daar kun je niets mee beginnen. Het gaat ook niet om een bosje hé, het gaat om een enorm gebied. Daar je heb enorm veel mensen, materiaal en expertise voor nodig. Het is bijna een militaire operatie die je moet opzetten."

Het is bijna een militaire operatie die je moet opzetten

"Daarbij komt ook nog je veiligheid. Je hebt hier te maken met een tegenstrever. Dat is helemaal anders dan iemand met dementie die op de dool is. Dit is iemand die er misschien alles aan zal doen om zijn huid zo duur mogelijk te verkopen."

Je hebt hier te maken met een tegenstrever. Dat is helemaal anders dan iemand met dementie die op de dool is

Hoe kan je beginnen zoeken?

Remue benadrukt dat je hoe dan ook een beginpunt moet hebben, anders is er geen beginnen aan. "Je kan een enorme zone doorzoeken met honden. Maar als je niet weet welke richting, waar naartoe, dan blijft het slaan als een blinde naar een ei. Hetzelfde geldt voor helikopters met infraroodcamera's. Op dit moment van het jaar heb je een dicht bladerdak, nu werkt infrarood niet."

"Als hij bijvoorbeeld gezien wordt, dan heb je een beginpunt. En dan kan je systematisch een zone verkleinen, door te gaan insluiten en omsingelen en dan traag de zone uit te kammen. Maar zonder een zoekgebied wordt het bijna onmogelijk."

Zonder een zoekgebied wordt het bijna onmogelijk

Maar zelfs als die basis, dat beginpunt er is, blijft het moeilijk werken. "We weten niet wat er in zijn hoofd omgaat. Misschien ziet hij het niet meer zitten, weet hij dat er geen uitweg meer is en dan kan je in gevaarlijke situaties terechtkomen. We weten ook niet of hij een wapen heeft, of hij zich voorbereid heeft. Het is zeker geen evidentie."

En dan is er nog een piste waar de speurders rekening mee moeten houden en dat is dat de man dood is. "En dan ben je op zoek naar een stoffelijk overschot."

Bron: vrtnws.be en "De Wereld Vandaag"

Lees ook