Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

#weetikveel

Hoe zorg je voor een goede nachtrust?

vr 30 aug. - 0:00

Ongeveer 30% van de Belgen ouder dan 15 heeft slaapproblemen. Dat is zorgwekkend, want goed slapen is werkelijk van levensbelang. “Wie te weinig slaapt loopt een verhoogd risico op een hoge bloeddruk, diabetes en problemen met het geheugen”, vertelt Johan Verbraecken, medisch coördinator van de slaapkliniek aan het UZAntwerpen. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je wel goed slaapt?
Vrouw slaapt in bed

Leg je gsm en computer langs de kant

"Tijdens de avonduren moeten we ontspannen zodat de geest tot rust komt", zegt Verbraecken. "Door gsm’s en schermen te gebruiken kom je in contact met een fel blauw licht. Wanneer je dat vlak voor het slapengaan doet wordt de hoeveelheid melatonine, het hormoon dat onze slaap reguleert onderdrukt. Dat heeft een nefast effect op de nachtrust.

Ernaast zijn de emoties die kunnen gepaard gaan met het lezen van berichten of zaken die je ergeren waardoor de bloeddruk gaat stijgen ook belangrijk.

Vermijd koffie, thee en cola

"De hoeksteen in de aanpak en het voorkomen van slaapproblemen is koffie". Zelfs twee kopjes bij het ontbijt hebben een negatief effect. Ook alcoholische dranken zijn slecht voor de slaap.

Zorg voor regelmaat in je voedingspatroon

Eet geen te zware maaltijden en doe dat ook niet meer na 20 uur. “Het duurt zo’n 2 uur voor je spijsvertering een maaltijd verwerkt”. Ook een regelmatig voedingspatroon doet wonderen.

Pikante gerechten verstoren de werking van de maag. Warme melk, kikkererwten, bananen, noten en vis zijn dan weer wel slaapverwekkende voedingsmiddelen.

Zonlicht

Probeer ‘s ochtends en ‘s middags zo veel mogelijk buiten te komen. Zonlicht is belangrijk voor een goede nachtrust.

Schaapjes tellen

Voor sommigen kan het helpen, maar schaapjes tellen is niet altijd het beste idee. “Vaak gaan mensen zich te veel focussen op het tellen en net moeilijker in slaap geraken”. Je denkt in dat geval beter aan een kabbelend beekje of wat rustige muziek.

Beluister het volledige gesprek over slapeloosheid:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet