Hoe zorg jij ervoor dat je alleen maar veilig voedsel eet?

3 februari 2016
'Ons eten wordt helemaal niet veiliger!' Die niet mis te verstane boodschap lezen we deze week in Knack. Getekend: Niko Speybroeck, wereldautoriteit op het vlak van voedselveiligheid. "Voedselvergiftigingen kosten ook bij ons kwaliteitsvolle levensjaren."
In 2010 kreeg bijna 1 op de 10 mensen wereldwijd te kampen met voedselvergiftiging - een half miljoen van hen stierf eraan, vooral in Afrika. Maar ook bij ons is het oppassen geblazen want een simpele voedselvergiftiging kan verregaande gevolgen hebben.
 
In België houdt onder meer het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) de voedselveiligheid in de gaten. Toch waarschuwt professor Speybroeck:
 

Vertrouw niet blind op de overheid. Het is belangrijk dat je zelf goed oplet en goed wat weet je zonder zorgen kan eten, en wat niet.

 

REAGEER

Wat doe jij om ervoor te zorgen dat je voeding ‘zuiver’ en veilig is? Zijn er bepaalde voedingswaren die je bewust mijdt, zoals rauwe melk of rauw vlees?

Hoe groot is jouw vertrouwen in onze voedselveiligheid? Had je al last van een voedselvergiftiging?

 

Lees ook: "Ons eten wordt niet veiliger" (Knack.be)

Foto © llee_wu

Radio 1 Select