Hoe zorgen we ervoor dat jongeren met een migratieachtergrond meer kansen krijgen op de arbeidsmarkt?

24 mei 2018
Er zijn nog altijd te veel jongeren die de weg naar de arbeidsmarkt niet vinden." Dat zei ondernemer Younnes Ibrahimi gisteren in De Minuut. "Een goede opleiding en inspirerende rolmodellen zijn cruciaal om dat probleem op te lossen."

De afgelopen 12 maanden kreeg de VDAB 270.000 vacatures binnen, een absoluut record. Toch waren er eind januari nog altijd 209.027 niet-werkende werkzoekenden, blijkt uit cijfers van minister van Werk Philippe Muyters.

"Het is bijna onbegrijpelijk dat wij zo veel vacatures hebben en tegelijk zien dat sommige groepen minder kansen krijgen", zei VDAB-baas Fons Leroy eerder deze maand in De Markt. "We hebben heel wat potentieel bij mensen met een migratieachtergrond, daar kunnen we een inhaaloperatie doen."

Volgens Younnes Ibrahimi spelen een goede opleiding en de aanwezigheid van rolmodellen een belangrijke rol in het matchen van jongeren en bedrijven.

"Rolmodellen in het onderwijs zijn noodzakelijk voor de professionele zelfontwikkeling van jongeren. Vooral dan rolmodellen uit dezelfde omgeving en met eenzelfde achtergrond werken heel inspirerend en motiverend."

Verschillende organisaties proberen jongeren uit kansengroepen op de juiste plaats in het onderwijs te krijgen. Wij spreken met Rihab Hajjaji van PEP!

Oproep

  • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jongeren met een migratieachtergrond meer kansen krijgen op de arbeidsmarkt?