Hoe zou het zijn met de invasie van vluchtelingen uit Libië?

5 oktober 2011

Herinnert u zich de 'bijbelse exodus van 1,5 miljoen vluchtelingen' die Europa vanuit Libië zou overspoelen? In februari toeterden de media over, en waarschuwden Europese politici voor Afrikanen die in Libië als slaven werkten en gedwongen in kampen verbleven. Die werden voorlopig nog tegengehouden door Khaddafi's 'antimigratiedam', maar mensensmokkelaars waren volop bezig met de voorbereiding van de verscheping van die 'tienduizenden wanhopige mensen'.

Er was toen weinig Europese animo voor steun aan de Libische protestbeweging. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken hoopte van harte dat Khaddafi de situatie in zijn land snel weer onder controle zou hebben. Omdat "de Libische revolutie niet ingegeven is door de behoefte aan vrijheid, zoals in Tunesië en Egypte, maar door de wens om een fundamentalistische, islamitische staat te stichten. En die pogingen zouden niet aangemoedigd moeten worden."

Hebt u wat van die invasie-met-bijbelse-proporties gemerkt? Volgens dr. Hein de Haas, directeur van het International Migration Institute (IMI) van de Universiteit van Oxford, komt die er ook niet. Die migranten waren trouwens helemaal niet van plan om naar Europa te komen, en migratie-onderzoekers hebben dat meerdere malen aangekaart.

Maar dat soort inzichten werd systematisch genegeerd door politici en media. Door politici omdat die vluchtelingencrisis hun agenda diende. Door de media omdat apocalyptische verhalen over ellende en een Europese invasie van wanhopige Afrikanen het altijd goed doet bij een groot publiek.

Lees meer op de aanbevelingswaardige blog van Hein de Haas.

Lees en beluister ook