"Hoe zouden de Reynebeau's in Wisconsin over Trump denken?"

23 november 2016
Marc Reynebeau bericht voor de Standaard als 'correspondent' over 'de opstand tegen de elites'. Een thema dat door de Brexit en de overwinning van Donald Trump actueler is dan ooit. Maar wie zijn de mensen die op Trump gestemd hebben? Misschien zitten ze wel in Marcs eigen familie.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 1992 wou Marc Reynebeau onderzoeken wat nu juist de impact van zo'n verkiezing is op de gewone Amerikaan. Maar waar te beginnen? De VS zijn een reusachtig land. Toen herinnerde hij zich dat er ooit een familielid naar Amerika geëmigreerd was. Peter Franciscus Reynebeau ontvluchtte einde 19de eeuw 'Arm Vlaanderen' en kwam in Wisconsin terecht. En nu wonen er een honderdtal Reynebeau's in de stadjes Appleton en Little Chute. Marc beslooot dan maar zijn Amerikaanse familie op te zoeken.

De Reynebeau's bleken sympathieke mensen te zijn, meestal middenstanders die niet zo met politiek en ideologie bezig waren. Ze waren eerder behoudsgezind (pro life, anti-abortus) en hadden wel veel sympathie voor Ross Perot, de Texaanse businessman die het toen als onafhankelijke kandidaat opnam tegen Bill Clinton en George Bush. Vooral zijn pragmatische aanpak ('get under the hood en fix it') kon de Reynebeau's bekoren. In die zin was Perot een beetje een Trump avant-la-lettre. Marc wil daarom best wel opnieuw naar Wisconsin reizen, om na te gaan of de Reynebeau's op Trump gestemd hebben of wat ze van hem vinden.