Hoera : Kijken naar kunst.... in de file

10 februari 2017
Voor interessante kunst hoef je niet altijd naar het museum! Kijk als je in de file staat om je heen, en laat je verrassen door de kunstwerken langs de snelweg. Bar du matin zorgt voor een niet te missen overzichtje.

Het Signaal van Zellik

Een betonnen sculptuur, naar ontwerp van beeldhouwer Jacques Moeschal in de middenberm van de autosnelweg E40 Brussel-Oostende aan het knooppunt met de ring rond Brussel in Groot-Bijgaarden. Het Signaal werd gebouwd in 1963 en is 23 meter hoog. Moeschal werd bekend voor zijn monumentale 'signalen' die hij overal in de wereld als merktekens in het landschap achterliet. Ook aan de Frans-Belgische grens in Hensies staat een signaal van de beeldhouwer-architect. Het signaal van Zellik heeft een betonnen column die een soort van curve draagt. Deze curve lijkt zich langs de ene kant te openen, langs de andere te sluiten. 

Geniet ervan terwijl je aanschuift om de Brusselse buiten- of binnenring op te rijden. 

 

Vroeger op de E40 van Oostende naar Brussel ter hoogte van Aalter staan enkele artistieke rode konijnen op een bedrijfsterrein langs de snelweg. Sommigen schrijven de konijnen toe als werk van de Duitse katharina fritsch. Dat is niet zo. Heb je een grote tuin? Dan kan je zo een konijn kopen in een tuincentrum. 

 

 
 
Cycoop Waregem

Langs de E17 in Waregem staat op het terrein van een vorkheftruckbedrijf een cycloop, een naakte eenogige reus van 10 meter. Het is een werk van de Italiaanse kunstenaar Marco Boggio-Sella. De cylcoop was ooit de mascotte van een vroeger kunstproject. Het grote kunstwerk zorgt af en toe voor ophef. Oorspronkelijk had de reus een broekje aan, maar dat is met de tijd verdwenen. Sommigen storen zich aan de naaktheid van de reus. Ooit is de reus zelfs in brand gestoken en gedeeltelijk afgebrand. Gelukkig was hij helemaal hersteld in zijn -oude- naakte glorie toen president Barack Obama België bezocht en in colonne langs de reus reed onderweg naar een oorlogskerkhof.

Chaos

Nog langs de E17 hangt aan de afrit voor Deinze en Nazareth het werk "Chaos Kettingsbotsing 1996" Het herdenkingsmonument herdenkt de slachtoffers van de kettingbotsing van 27 februari 1996. Door de fluogele kleur kan je het kunstwerk van heel ver zien. Op die manier verwijst het werk naar de oorzaak van die verschrikkelijke verkeersdag: een dikke mist en een lage fatale zon. Het monument is een ontwerp van de architecten Juliaan Lampens en Luc De Vos.

Chatillon

De meest poëtische file is .... niet meer. In een bos nabij Chatillon in de Belgische Ardennen was 70 jaar lang een file/autokerkhof. Amerikaanse soldaten die op het eind van WOII terug naar hun land keerden duwden hun auto het bos in, in de hoop die nadien te laten overbrengen. Dat gebeurde nooit. Later werden er nog enkele oude autowrakken van lokale mensen bijgezet. Het resultaat was een indrukwekkende verstilde file van 300 meter lang. Een bevreemdend beeld waar roest, natuur en wind hun werk deden op oude carrosserie, en hoe het bos langzaam de auto's overwoekerde. Toen een documentairemaker de plek onder de aandacht bracht, enkele jaren geleden werden de auto's opgeruimd. 

 

Voor de mooiste dansfile moet u naar de cinema. Geniet van de openingsscène van de filmhit La La land en zie hoe een met zon overgoten file in Los Angeles zich ontvouwt tot een genereus feel good moment in een dans- en zangfestijn.

 

 

traffic jam la la land

Herbeluister het gesprek over filekunst in Bar du matin