Hoest in je telefoon en die weet of je met COVID-19 besmet bent

5 november 2020
© Adam Niewcioruk via Unsplash
Het Amerikaanse MIT heeft artificiële intelligentie getraind om asymptomatische COVID-patiënten op te sporen. En dat gaat bijzonder makkelijk. Het enige wat je moet doen, is even hoesten in je telefoon en het algoritme vertelt of je besmet bent. Longarts Lieven Dupont vertelt hoe het werkt.

Het is een probleem dat ons al sinds het begin van de coronapandemie bezighoudt. Hoe sporen we asymptomatische COVID-patiënten op? Want ook al is de kans klein dat ze veel mensen besmetten, blijft die kans niet onbestaand. Het opsporen van die mensen is dus een belangrijk wapen in de strijd tegen COVID-19.

Artificiële intelligentie

MIT heeft nu misschien een oplossing gevonden. Ze lieten 5000 mensen, waarvan een deel positief testte op COVID-19, hoesten in hun telefoon. Een deel van hen had COVID, maar was asymptomatisch. Het ging voor alle duidelijkheid niet om een spontane hoest, maar een hoest op commando. Zoals wanneer de dokter je vraagt even te hoesten om te kunnen luisteren naar je longen. Met die opnames werd het algoritme getraind om een COVID-hoest te herkennen. "Ook al zijn mensen asymptomatisch en voelen ze zich niet ziek, toch heeft het virus wel degelijk een lichamelijk effect. Hun stembanden en hun spieren zijn misschien verzwakt of hun longprestaties zijn verminderd. Door het algoritme die elementen te leren herkennen, kan je asymptomatische mensen eruit halen", vertelt professor Dupont. 

Typische coronahoest

Dat je COVID-19 kunt herkennen aan de hoest, klinkt als magie, maar is niet zo onlogisch. "Je kan soms iemand herkennen aan de manier waarop die persoon hoest. Er zijn ook verschillende soorten hoest, een hoest met slijm of een droge hoest... Zo kan je als dokter al een beeld krijgen welke ziekte iemand zou hebben. En een computer kan de ziekte blijkbaar nog specifieker herkennen", gaat de professor verder. Een grieperige hoest klinkt dus voor de computer anders dan een COVID-hoest.

100% opgespoord

Tot nu toe klinkt het veelbelovend. Maar het wordt nog beter. Het algoritme van MIT is erin geslaagd om 100% van de asymptomatische mensen te herkennen. "Het algoritme herkende aan die hoest op commando alle mensen die COVID hadden, maar geen symptomen hadden. Het nadeel is wel dat iets meer dan 16% vals positief was en dus als coronapatiënt werd bestempeld, maar het niet was. Beter dat dan omgekeerd. Deze mensen kunnen zich dan laten testen of even in quarantaine gaan", vertelt Dupont.

Sneltest via de telefoon

Zeker nu niet iedereen nog op COVID-19 getest kan worden, is zo een algrotime zeer handig. Want niet alle sneltesten die nu gebruikt worden, kunnen asymptomatische mensen eruit halen. Maar dat kan dit algoritme dus wel. "Je kan het dus ook gebruiken om mensen te testen vanop afstand en dus zonder huisartsen of zorgpersoneel in gevaar te brengen. Je kan bijvoorbeeld hoesten in je telefoon voor je naar de huisarts of testcentrum gaat."

App

Precies wat we nodig hebben dus. De onderzoekers hopen een app te kunnen ontwikkelen waarmee mensen een hoest kunnen opnemen om zich te laten 'testen'. "Voorlopig is die er nog niet," besluit de dokter," maar de onderzoekers zijn hoopvol. Zo een app zou er misschien binnen een paar maanden kunnen zijn." Eindelijk nog eens goed nieuws.