Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Aperitivo

Hoesten in je elleboog? Nederlandse professor vindt hoesten in je T-shirt een beter alternatief

ma 10 aug. - 9:59

‘Hoest of nies in je elleboog’ wordt ons al geruime tijd aangeraden. Maar professor Ruud Verdaasdonk (Universiteit Twente) denkt daar anders over. Je hoest beter in je T-shirt, besloot hij na onderzoek van luchtstromen.
© Cottonbro (Pexels)

Hoesten of niezen in je elleboog? Het blijkt niet zo coronavriendelijk te zijn. “Als je hoest in je elleboog, versnel je de lucht rondom je elleboog, en dan verspreid je ‘je nies’ verder dan dat je dat normaal zou doen” zegt professor Ruud Verdaasdonk (Hoofd Klinische Fysica, Universiteit Twente) in ‘Aperitivo’.

Verdaasdonk onderzocht het fenomeen met camera’s die luchtstromen kunnen fotograferen. “Ik heb een speciale opstelling ontwikkeld waarmee je luchtstromen kunt zien. In de vorm van een soort wolk zie je de uitgaande lucht langskomen. Je kan zien waar de lucht bleef, en of een mondmasker lekt.”

Zo ontdekte hij dat hoesten in je T-shirt een beter alternatief is dan hoesten in je elleboog. Dus: je haalt je T-shirt naar je neus toe, en dan nies of hoest je naar beneden:  “Als je in je elleboog niest, zie je een hele wolk van je elleboog afkomen. Als je dat in je shirt doet, zie je helemaal geen beweging rondom het shirt. Als je je shirt naar voren trekt, heb je een grote opening en dan blijven alle deeltjes daar netjes hangen.”

Hoestzak

Hoesten in je T-shirt voelt nochtans een beetje onhygiënisch aan. “Maar het is net zo hygiënisch als in je elleboog of op een andere plek niezen” zegt Verdaasdonk.

Soms is je kleding ook niet echt geschikt om in te hoesten. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen met een diep uitgesneden truitje, of mannen met een strak zittende stropdas. Een ‘hoestzak’ zou dan een alternatief kunnen zijn, zegt Verdaasdonck. “Je knipt een mouw af van een shirt of een blouse. Met een karton kan je een brede opening maken, en als je een hoest voelt aankomen, of wat verkouden bent, kan je dat bij de hand houden en daarin hoesten. Het is complexer dan een zakdoek, maar wat veiliger.”

Blaasinstrumenten

Verdaasdonk deed ook onderzoek naar blaasinstrumenten. “Hier was een misperceptie dat je met een blaasinstrument veel meer lucht zou verspreiden. Maar eigenlijk is het tegengestelde waar: wanneer je met veel kracht in een heel smalle opening blaast, komt de lucht daar vertraagd uit.”

“Bij de opnames die ik heb gemaakt heb van alle instrumenten - zoals trompetten, klarinetten, de tuba - zie je maar een subtiel wolkje uit het instrument komen aan de andere kant” zegt Verdaasdonk. “Verder zitten er heel veel bochten in het instrument, en door die bochten worden de druppeltjes opgevangen. Dus er komen geen druppeltjes uit het instrument, en de luchtverplaatsing uit het instrument is ook minimaal, veel minder dan bij praten.”

“Blijven aanraden om mondmaskers te gebruiken op drukke plekken”

In Nederland worden er veel minder mondmaskers gedragen dan in België. Wat vindt een Nederlandse professor die luchtstromen onderzocht hiervan? “Met de opnames die ik heb gemaakt en de inzichten die ik heb, zou ik blijven aanraden om mondmaskers te gebruiken op plekken waar het druk is, om de druppeltjes tegen te houden” besluit Verdaasdonk. “Want in de praktijk, hoe goed we het ook proberen, is afstand houden niet altijd haalbaar.”

Beluister het gesprek met Ruud Verdaasdonk in 'Aperitivo':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet