"Hoeveel btw betaal je eigenlijk op een menstruatiecup?"

2 december 2016
De regering-Michel beslist vandaag op aangeven van financiënminister Johan Van Overtveldt om de btw op maandverband te verlagen naar 6%. Een heugelijke gebeurtenis die ook Heleen Debruyne niet ontgaan is. Een minuut!

"Hallejula! Na protest en een petitie, aangevuurd door Test-Aankoop, na zowat alle andere landen ter wereld, wil België tampons en maandverbanden eindelijk niet meer aan 21, maar aan 6 procent belasten."

"De spullen om ons maandelijks bloed mee op te vangen, worden nu niet meer als 'luxeproduct' belast, maar aan het zelfde tarief als pakweg condooms en chocolade."

"Wij blij, natuurlijk, dat we nu goedkoper mogen bloeden. Al maken die paar euro's per jaar voor vrouwen die op straat leven ook weer niets uit – voor hen het blijft het te duur."

Maar, nog goedkoper bloeden is het in een menstruatiecup.

"Een stukje silicone waarvan ik een belachelijk enthousiaste missionaris ben. Zo driftig verkondig ik het woord van de cup, dat ik waarschijnlijk al een paar volstrekt onbekenden bang heb gemaakt."

"Het is een raadsel dat dat mirakel nog niet ingeburgerd is: een mens zou een complot van de tamponindustrie vermoeden."

"Al in de jaren dertig bestond het, dat kleine vaasje dat je in een soepele handomdraai in je vagina wrikt, dat een hele dag (en nacht!) blijft zitten en al je bloed zonder lekken opvangt, dat je niet voelt schuren op die laatste drogere, dagen, dat je na je regels gewoon wast en in de kast stopt."

"Een keer betalen en jaren zorgeloos bloeden. Geen kilo's vlekkerig katoen en plastiek bij je afval."

"Hoe veel btw betaal je eigenlijk, op zo'n cup?"