Hofdame

28 maart 2020
© uitgeverij Hodder & Stoughton
Anne Coke was hofdame van de Britse prinses Margaret, zus van de koningin. Actrice Helena Bonham Carter kwam op bezoek. Die zou prinses Margaret gaan spelen in The Crown op Netflix. Bij een kopje thee vroeg ze de voormalige hofdame uit. Over de gewoontes van Margaret, haar prinsessenmaniertjes, haar humor, waar Margaret van hield en waaraan ze een hekel had. Ook Nancy Carroll kwam op de thee. Carroll speelt de rol van hofdame in The Crown. En toen besefte Anne Coke: ik moet een boek schrijven.

Vooreerst moet ik me excuseren dat ik Anne Coke Anne Coke heb genoemd. Hoffelijker is het om haar aan te spreken met haar titel: Lady Glenconner, dochter van de hertog van Leicester, getrouwd met Colin Tennant, baron Glenconner.

De autobiografie die ze schreef - Lady in waiting - is een hit in Groot-Brittannië. De fascinatie van de Britten voor hun koningshuis is zo groot dat ook de hofdames er halve beroemdheden zijn. Het zou ook wel kunnen dat het, hoe zou ik het noemen, vrijmoedige gesprek dat Lady Glenconner had in de Graham Norton Show het boek een flinke duw in de rug heeft gegeven. Toptelevisie.

Holkham Hall, het familiekasteel van de familie Coke, ligt naast Sandringham, waar de koninklijke familie woont. Anne en de prinsesjes Elizabeth en Margaret speelden samen verstoppertje. Om maar te zeggen: dichter bij Her Royal Highness gaan we niet geraken.

Lady Glenconner is een aristocrate oude stijl. Stiff upperlip en Britse humor. Ze beschrijft de kille opvoeding die ze kreeg, maar uit de verhalen over haar eigen kinderen begrijp je dat ze er niet in is geslaagd het zelf anders aan te pakken. Ze vertelt schijnbaar onbewogen over het liederijke leven van haar excentrieke echtgenoot, lord Glenconner. Ze geeft een inkijkje in het leven van de upper upper class. Het leest inderdaad als een televisieserie. Maar het is echt.

Harry De Paepe heeft het boek voor ons gelezen.

Beluister het volledige gesprek :

Radio 1 Select