Holgut

29 mei 2021
Er was eens een man die een vlot bouwde omdat één van de goden hem had verteld dat er een vloed zou komen die alles en iedereen zou vernietigen. De man verzamelde alle dieren op zijn vlot, maar Holgut vergat hij, Holgut de mammoet.

Het verhaal dat in Siberië wordt verteld over die zondvloed lijkt wel héél erg op de ark van Noë. Alleen die Holgut, de vergeten mammoet, dat is een nieuw personnage.

Het verhaal gaat verder: Holgut zwemt het vlot achterna en probeert er op te klimmen. Maar het dreigt te kapseizen en te breken. De man zegt dat er voor Holgut geen plaats is. 

Niemand heeft Holgut ooit teruggezien. Maar hij leeft nog, weten de Siberiërs, ze kijken voor hem uit.

Zo begint de documentaire die Liesbeth De Ceulaer heeft gedraaid in Jakoetië, een autonomie republiek in Siberië. Ze volgt twee jagers, Roman en Kyym Skrybykim. De vangst is mager. Een eend en wat vissen. Ze hoopten een rendier te kunnen schieten, maar die dieren zijn lang geleden uit de streek verdwenen. Het land is leeg.

Het derde personnage uit de documentaire is Semyon Grigoriev. Ook een jager. De dieren waarop Semyon jaagt zijn eeuwen geleden uitgestorven: hij zoekt in de smeltende permafrost een kadaver van een mammoet. Liefst een met vlees en onbedorven bloed, want het is mammoet-DNA dat hij nodig heeft. Semyons ambitie is de uitgestorven mammoet weer tot leven te wekken.

Liesbeth De Ceulaer zit zaterdag aan de Interne Keukentafel.

 Beluister het volledige gesprek :