Holy shit!

5 mei 2018
"Eeuwenlang was het in de vrije natuur, onder de blote hemel, op het veld, aan de rand van een bos, bij een beek, op een zandpad, en dan langs de kant van een dorpsweg, in een tuin, bij een hok, een hut, een stal, op een veemarkt, op de brink, en dan in een steeg in de stad, op straat, bij een muur, bij een huis, onder een raam, in de schaduw van een boom, er werd gepoept* en geplast, op alle plaatsen, in alle hoeken, de hele stad was vergeven van onreinheden, aldus een 19de-eeuwse ooggetuige."

Waar heeft u het laatst uw gevoeg gedaan? Mijn excuses voor deze merkwaardige vraag. En hoe zou u uw sanitair probleem hebben opgelost als er geen WC te vinden zou zijn? Hierboven staat een citaat uit Holy Shit, de kleine geschiedenis van het toiletleven die Jaffe Vink heeft geschreven. Zo ging het dus vroeger, in het toiletloze tijdperk.

Tegenwoordig trekken we ons even terug in een speciaal daarvoor ingericht kamertje, met een speciaal daarvoor ontworpen stuk meubilair. We maken ons schoon met speciaal daarvoor gefabriceerde papiertjes, waarna we op een knop drukken en de gedane zaken worden weggespoeld via een speciaal daarvoor ontworpen buizensysteem naar ik weet niet precies waar.

Al die speciaal daarvoor bedachte dingen hebben ooit niet bestaan, en zijn ooit speciaal daarvoor bedacht. Jaffe Vink zocht uit door wie. En beschrijft de mislukkingen. En de ongemakken die aan die uitvindingen vooraf gingen. De 19de eeuw, schrijft Jaffe Vink, was de smerigste eeuw uit de menselijke geschiedenis. De bevolking van de steden verveelvoudigde, de productie van kak en pis dus ook, en dat moest allemaal worden afgevoerd. Op de duur lukte dat niet meer. Het water van de rivieren veranderden in een dikke brij.

Enfin, u hoort het zaterdag als Jaffe Vink aan de Interne Keukentafel zit. 

*Jaffe Vink is een Nederlander en schrijft dus poepen waar wij kakken zouden zeggen. Dat zou zaterdag wel eens tot verwarring kunnen leiden.

Radio 1 Select