Homans: "Er mogen nog fusies komen"

29 november 2016
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) reageert tevreden op de geplande fusie tussen de Limburgse gemeenten Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode. De N-VA-minister hoopt dat er nog fusies volgen. Dat is volgens haar goed voor de dienstverlening, maakt door de Vlaamse schuldovername ruimte voor lokale investeringen en vermindert het aantal politieke mandaten, zei ze in "De Ochtend" op Radio 1.

 

Homans: "Er mogen nog fusies komen"

De Limburgse gemeenten Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode hebben het licht op groen gezet voor een fusie vanaf 1 januari 2019. Bedoeling is dat de fusie in de loop van 2017 definitief wordt goedgekeurd.

Vlaams bevoegd minister Liesbeth Homans juicht de vrijwillige fusie toe. Ze feliciteert ook uitdrukkelijk de betrokken burgemeesters Benny Spreeuwers en Lode Ceyssens.

 

Volgens de N-VA-politica komen fusies de dienstverlening aan de burger ten goede. Ze wijst er ook op dat de schulden van de gemeenten - door de afgesproken schuldovername vanuit Vlaanderen van 500 euro per inwoner - met 11,7 miljoen euro zullen dalen. Geld dat de fusiegemeente zal kunnen gebruiken om te investeren.

 

Homans hoopt ook dat er nog meer fusies zullen volgen. Er is het voorbeeld van de Oost-Vlaamse gemeenten Kruishoutem en Zingem, die ook fusieplannen hebben. Maar volgens Homans zijn er nog meer Vlaamse gemeenten met elkaar in gesprek. Over welke gemeenten het gaat, wil de minister niet zeggen om de lopende gesprekken niet in het gedrang te brengen.