Homans wil erkenning (en subsidies) van Leuvense moskee intrekken

26 juli 2019
Belga
Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) wil de erkenning intrekken van de Al-Ishaan moskee in Wilsele, bij Leuven. Ze heeft daarvoor nu de procedure opgestart, schrijft Het Laatste Nieuws. In de moskee wordt volgens Homans salafistisch of radicaal islamitisch onderwijs gegeven. En daarom mag die volgens de minister-president geen subsidies meer krijgen.

Volgens Homans is in de moskee opnieuw een hulpimam (een imam leidt het gebed in een moskee, red.) actief die eerder was geschorst. De hulpimam zou nu salafistisch of radicaal islamitisch onderwijs geven in en rond de moskee.

In 2017 werd de man geschorst na een preek waarin hij seksistische uitspraken zou hebben gedaan. "De hulpimam zei toen dat het geoorloofd is om vrouwen een lichte tik te geven. Ik heb het moskeebestuur toen samen met de Moslimexecutieve op het matje geroepen", zegt Homans. "Het moskeebestuur heeft toen de hulpimam aan de deur gezet, maar sinds eind 2018 is de man gewoon terug actief."

Het is de tweede keer dat Homans de procedure opstart om de erkenning van een moskee in te trekken, na de Fatih-moskee in Beringen, die uiteindelijk ook haar erkenning verloor. Homans wil overigens nog steeds een stap verder gaan. Moskeeën zouden eerst een proefperiode van vijf jaar moeten doorlopen vooraleer ze kans kunnen maken op een erkenning, en subsidies, vindt de minister-president.

Het is nog niet zeker dat de Leuvense moskee haar erkenning, en zo ook haar subsidies, verliest. Binnen de zestig dagen moet eerst een advies komen van de Moslimexecutieve, het moskeebestuur en de gemeenteraden van Leuven en Herent, waar de moskee ook actief is. "De procedure is nu opgestart", zegt Homans, "maar ik vind het in ieder geval wel zwaarwichtig wat aan het licht is gekomen." 

Bron: vrtnws.be