"Homo's mogen er zijn, ook voor God"

21 juni 2016
Praten over homoseksualiteit is in bepaalde kringen nog steeds niet simpel. Dat bleek vorige week nog in De Afspraak op Canvas. Bij behoudsgezinde christenen in Nederland blijkt daarover ook nog een taboe te zijn. Daarom gaat Herman Van Wijngaarden (van stichting "Hart van Homo's") scholen trainen om homoseksualiteit bespreekbaar te maken.

Dat is dringend nodig, stelde hij vast. Hij organiseert namelijk regelmatig avonden omtrent homoseksualiteit in kerkelijke gemeentes. Daar vraagt hij steevast of er iemand in het publiek een homo kent en dat blijkt dikwijls niet het geval te zijn. En dat terwijl er statistisch gezien, in een kerk van 300 à 400 bezoekers, 10 tot 15 homo's zouden moeten zitten. "De homo's voelen er te weinig ruimte en veiligheid om met hun homoseksualiteit voor de dag te komen," vertelt Van Wijngaarden.

"Vanuit het onderwijs is dan de vraag gekomen om het onderwerp binnen scholen beter bespreekbaar te maken. Dat gaan we nu proberen te doen door docenten te trainen om er lessen over te geven. De kern van die lessen moet zijn dat homo's er mogen zijn. Ook voor God."

Het is niet zondig om homo te zijn.
Herman Van Wijngaarden

Mag je het ook doen?

"Ik ben zelf homo en probeer me op dat vlak te houden aan de regels die God daarover in de bijbel geeft. Namelijk dat seksualiteit voorbehouden is aan de unieke relatie tussen een man en een vrouw. Een celibataire levenstijl kan ook heel vervullend zijn."

Een mens kan niet zonder liefde, maar wel zonder seks.
Herman Van Wijngaarden

Seks is echter wel belangrijk, dat wil Van Wijngaarden niet minimaliseren, maar liefde is belangrijker volgens hem. "Ik kom dan ook gemakkelijk aan mijn liefde." 

In de lessen die we op de scholen gaan brengen, wordt het seksuele aspect niet aangehaald. "De boodschap daar blijft dat homo's er mogen zijn zoals ze zijn. Hoe zij daar vervolgens mee omgaan, is helemaal aan hen. Ik ga hen niet voorhouden dat ze het zoals ik moeten doen. Het belangrijkste is dat ze weten dat ze er mogen zijn en dat homo zijn geen zonde is," legt Van Wijngaarden uit.

Interessant artikel? Lees ook: