Honden begrijpen je woorden écht

31 augustus 2016
“Zit! Pootje! Pas op!” Verstaat een hond deze woorden nu echt? Of luistert hij gewoon naar de toon van zijn baasje? Onderzoek toont alvast aan dat honden meer gemeen hebben met mensen dan we dachten. Dierenvriend Chris Dusauchoit wist dat natuurlijk al langer, maar vindt de proef bijzonder spectaculair.

De Hongaarse onderzoeker Attila Andics en hondentrainster Márta Gácsi hebben sinds 2012 met heel veel geduld gewone honden (geen laboratoriumhonden dus) bestudeerd. Dat gebeurde door een soort “taalexamen”.

“Ze zijn er in geslaagd om honden onverdoofd te doen plaatsnemen in een MRI-machine” vertelde Chris Dusachout in Nieuwe Feiten “De dieren kregen een koptelefoon op, en kregen klanken doorgestuurd.”

En zo heeft men ontdekt dat honden twee hersenhelften gebruiken om woorden te interpreteren, net zoals mensen dat doen. Honden gebruiken namelijk de linkerhersenhelft om de betekenis van het woord te achterhalen, en de rechterhersenhelft om de intonatie van het woord tegen het licht te houden.

Dit is een verbluffende vaststelling. Eentje die de hondenhaters voor eens en voor altijd het zwijgen zal opleggen.

Honden begrijpen dus woorden. En echt nieuw is dat niet. Want zo was er natuurlijk al border collie, Chaser, die meer dan 1000 woorden begrijpt.

Wel nieuw is dat het nu echt zwart op wit bewezen is dat honden helemaal niet zo’n achterlijke dieren zijn waar ze door sommigen voor versleten worden, besluit Dusauchoit.