Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Honden overbemesten natuurgebieden

ma 7 feb. - 10:22

Hondenpoep heeft een negatieve impact op natuurgebieden. Hetzelfde geldt voor het plasje van je hond. Ze zorgen voor overbemesting, die leidt tot het verlies van plantendiversiteit in kwetsbare ecosystemen. Dat blijkt uit onderzoek van Pieter De Frenne, bio-ingenieur aan de UGent.
Hondenpoep- en plas heeft een negatieve impact op natuurgebieden.

Beluister het gesprek met Pieter De Frenne in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select.

Onderzoeker Pieter De Frenne nam Gentse natuurgebieden onder de loep: Bourgoyen, Gentbrugse Meersen, Vinderhoutse Bossen, … Anderhalf jaar lang werd de aanwezigheid van honden in die gebieden geteld. “We hadden bijna 500 tellingen.” Zo werd berekend hoeveel honden er per hectare per jaar een bezoek brengen.

Eén plasje en drol per hond 

Wat kon hij uit de tellingen concluderen? “Uit die gegevens konden we via een aantal aannames modelleren hoeveel stikstof en fosfor ze binnenbrengen in natuurgebieden.” Daarbij werd uitgegaan van één plasje en één drol per hond. Aangelijnde en loslopende honden werden apart geteld. Wat is nu precies het verschil? Loslopende honden verspreiden hun uitwerpselen en urine, legt De Frenne uit. “Aangelijnde honden doen hun plasje of drol vlakbij het pad.”

Het onderzoek gaat ervan uit dat de drollen bleven liggen. “De cijfers gaan over een potentiële impact. De urine kan sowieso niet weggehaald worden.”

Boosdoeners 

Stikstof en fosfor zijn boosdoeners die leiden tot verlies van plantendiversiteit. Gemiddeld kan via honden 11 kilogram stikstof en 5 kilogram fosfor per hectare per jaar binnenkomen in natuurgebieden, legt De Frenne uit. “In de Bourgoyen zaten we met uitschieters tot 31 kilogram stikstof per hectare per jaar. Dat zijn significante hoeveelheden.”

In Vlaanderen bedraagt de gemiddelde stikstofdepositie 22 kilogram per hectare per jaar, legt De Frenne uit. Dat gebeurt via de landbouw en het verkeer.
Die uitschieters liggen dus een pak hoger. Hoe kan dat? Het gaat over drukbezocht stukjes: “Gemiddeld 10 tot 12 honden per dag.”

Wat met runderen en schapen, die vaak grazen in natuurgebieden? “Er is een belangrijk verschil. Honden worden thuis gevoederd. Ze zijn carnivoren met een relatief proteïnerijk dieet. Er zit dus veel stikstof en fosfor in hun feces en urine.”

Bemestende rol

We willen honden absoluut niet weren uit natuurgebieden, benadrukt De Frenne. “Onderzoek toont aan dat wandelen met hond mentale en fysieke voordelen heeft voor baasje en hond.”

Onderzoek toont aan dat wandelen met hond mentale en fysieke voordelen heeft voor baasje en hond

De eigenaar moet wel beseffen dat zijn hond een bemestende rol speelt, zegt De Frenne. “Het is belangrijk dat de mest wordt weggenomen.” Hij stelt enkele oplossingen voor: “Beheerders kunnen hondentoiletten aan de ingang voorzien of meer loosloopweides in de buurt van het gebied.” Zo kan de druk op gevoelige plekjes van natuurgebieden dalen.

Beluister het gesprek met Pieter De Frenne in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet