“Honden zijn moreel hoogstaande wezens, ze kennen normen en waarden”

22 november 2019
“Honden zijn moreel hoogstaande wezens, en niet alleen wolven, maar alle hondachtigen zijn zo”, zegt Chris Dusauchoit in Nieuwe Feiten. Altruïsme, tolerantie, vergevingsgezindheid, gevoel voor rechtvaardigheid, de hondachtigen hebben het allemaal.

“Het morele bewustzijn van hondachtigen komt vooral naar boven wanneer ze met elkaar spelen. Ze leren daarbij hoe ze rechtvaardig moeten zijn”, gaat Dusauchoit verder.

De spelboog

Alle honden kondigen hun spel aan door een zogenoemde ‘spelboog’. De hond staat eerst op z’n vier poten, zakt dan door zijn voorpoten, en steekt zijn achterste omhoog en dat is voor alle hondachtigen, overal ter wereld een duidelijk signaal: van hieraf is het enkel om te spelen. Niet om te vechten, niet om te domineren, niet om te paren.

Erna kunnen ze hun tanden ontbloten, bijten, op elkaar afvliegen, terwijl ze duidelijk weten dat het maar om te spelen is.

Een golden retriever kan probleemloos met een kleinere hond spelen, want hij zal bijvoorbeeld minder hard bijten

Opmerkelijk is dat ze zichzelf ook beperkingen opleggen. Een golden retriever zal probleemloos met een kleinere hond kunnen spelen, want de golden retriever zal minder hard bijten dan wanneer die zou spelen met een grotere hond. Het dier zal zich ook af en toe eens op haar ruggen vallen om kenbaar te maken: ja, jij hebt gewonnen. Ook al is dat fysiek onmogelijk.

Soms zeggen honden ook sorry

Tijdens het spelen zeggen honden ook soms sorry. Als ze te hard hebben gebeten, en de andere hond jankt, dan kunnen ze met diezelfde spelboog excuses vragen aan de andere hond, en dan is het aan de andere hond om al dan niet die excuses te aanvaarden door bijvoorbeeld opnieuw zelf die spelboog te tonen.

Wat uniek is aan ‘huishonden’ is dat ze die spelboog niet alleen aan elkaar tonen, maar ook aan mensen.

Als wolf word je trouwens uit de roedel gegooid als je te vaak oneerlijk bent. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt dus gestraft. En dat heeft verregaande gevolgen. Bannelingen hebben vier keer meer kans om vroeg te sterven dan dieren die zich wel aan de regels houden.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: