Honden zoals ze echt zijn

4 november 2017
De redactieleden van Interne Keuken houden slechts in beperkte mate van huisdieren. Koen heeft ooit twee kippen gehad en een poes die is doodgereden. Sven slaat zich geheel huisdierloos door het leven. Vanop afstand kunnen we een hond wel eens mooi vinden. Maar een hond in de keuken vinden we een beetje vies. Het is dus niet helemaal toevallig dat we Chris Dusauchoit en zijn hond hebben uitgenodigd op die ene zaterdag waarop we niet vanuit de keuken uitzenden, maar van op de Boekenbeurs.

(Al zijn we ook niet helemaal zeker of honden binnen mogen op de Boekenbeurs, maar dat lossen we zaterdag dan wel op.)

Chris heeft Honden zoals ze echt zijn geschreven. De ondertitel van dat boek is "een heel andere kijk op ons favoriete huisdier". We hadden het eventjes moeilijk met het bezittelijke voornaamwoord in die ondertitel. Ons? Spreek voor uzelf, Chris. Maar toen zagen we de cijfers. Chris heeft gelijk. De hond is het favoriete huisdier van de Belg: één op drie Belgische gezinnen telt een hond onder de gezinsleden. We geven elk jaar met zijn allen ruim vijfentwintig miljoen euro uit aan de aankoop van een nieuwe hond en een kleine 270 miljoen aan voedsel voor dat beest. 

En over de hond zijn interessante verhalen te vertellen. Over de afstamming van de wolf bijvoorbeeld, en de gevolgen die dat heeft voor het karakter van de hond. Nogal wat hondenspecialisten adviseren dat je een hond moet opvoeden in het volle besef dat er wolveneigenschappen schuilen in de hondenziel. Baasje moet ervoor zorgen dat zijn hond hem als het alfamannetje beschouwt. Daaraan ergert Chris zich bont en blauw. Flau! We! Kul! Zaterdag de argumenten.

Maar denk nu niet dat Chris een handboek heeft geschreven voor aspirant hondenfluisteraars. Het is eerder weet- dan een doe-boek. Over evolutie en domesticatie, over hondenzintuigen en hondeninteligentie, over het ontstaan van de honderden hondenvariëteiten en over de ellende die zogenaamde raszuiverheid van die honden veroorzaakt.

(Als u de afloop van het boek niet vooraf wil kennen, moet u hier stoppen met lezen.)

(Stop, zeg ik!)

En ook wel over het verdriet als de hond op het einde doodgaat.