Honderden vervuilende politieauto's mogen zonder boete lage-emissiezones in

8 oktober 2018
© Belga
Eén op de zes dienstvoertuigen van de federale politie is te vervuilend om de lage-emissiezones in Antwerpen en Brussel in te rijden. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie en schrijft Het Laatste Nieuws. Toch mogen de honderden vervuilende politieauto's zonder boete de stadscentra in. Normaal bedraagt de geldboete 150 tot 350 euro.

Sinds begin deze maand worden bestuurders van vervuilende wagens in het Brussels gewest sterk beboet: wie met de meest vervuilende dieselvoertuigen met normen Euro 0 en Euro 1 het stadscentrum inrijdt, riskeert een geldboete van 350 euro. Ook in Antwerpen geldt hetzelfde principe voor wie met een vervuilend voertuig de lage-emissiezone inrijdt.

Tot voor kort bestond die regel zowel voor voertuigen van gewone burgers, als voor dienstvoertuigen van de federale politie. Maar voor honderden oude politiewagens geldt er nu een uitzondering. De auto's zijn op de zogenoemde 'witte lijst' geplaatst, waardoor zij ontsnappen aan de zware geldboetes. "Het gaat om 550 wagens in de lage-emissiezone van Brussel en 280 wagens in de zone van Anwerpen," zegt woordvoerder Sarah Frederickx van de federale politie. "Zij staan op de 'witte lijst", een bestaand principe dat ervoor zorgt dat wij als hulpdiensten onze opdrachten kunnen blijven uitvoeren."

Op lange termijn is het de bedoeling dat de federale politie een nieuw wagenpark aanschaft. Maar dat is niet zo simpel als het lijkt, benadrukt Frederickx. "Het is niet zo dat we als federale politie morgen naar de winkel gaan en nieuwe auto's kunnen kopen. We kunnen dus niet van de ene dag op de andere ons volledige wagenpark veranderen. Maar bij de aankoop van nieuwe voertuigen gaan we zoveel mogelijk bezinewagens of hybride wagens aankopen."

Over welke termijn spreken we dan? "Dat kan ik niet zeggen," zegt Frederickx. "De aankoopprocedures lopen mogelijk over verschillende maanden tot jaren."

Beluister het interview met Sarah Frederickx in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: