Hongaarse ouders houden kinderen thuis uit protest tegen onderwijshervorming

2 maart 2016
Na hervormingen van de grondwet, de mediawet en de kieswet richt de centralisatiepolitiek van de Hongaarse premier Victor Orbán zich nu op het onderwijs. Maar die hervorming heeft een ongeziene protestbeweging in gang gezet.

Laten we nog eens een open deur intrappen: het onderwijs hervorm je niet zonder slag of stoot. Zelfs niet als je Victor Orbán heet.

De radicale hervorming van het Hongaarse onderwijs leidden afgelopen maand tot een massabetoging in Boedapest door leerlingen, leerkrachten, ouders, middenveldorganisaties en burgerbewegingen.

Ook via de sociale media uiten de Hongaren in groten getale hun ongenoegen. Zie bijvoorbeeld  #kockastamogatas​ (geruite steun”) en #kockásing (geruit hemd) op Twitter.
 
Die hashtags verwijzen naar uitspraken van voormalig staatssecretaris voor het hoger onderwijs István Klinghammer die zich denigrerend uitliet over de protestbeweging: ‘We hebben nood aan verstandige en ethische leerkrachten, die de juiste waarden doorgeven aan hun leerlingen. Ik word kwaad als ik op televisie die ongeschoren leraars zie in hun geruite hemden’ 
 
De nieuwste actievorm zouden we 'protestverzuim' kunnen noemen. Over heel het land hielden deze week duizenden ouders hun kinderen thuis van school.
 
Zou het ongenoegen over de onderwijshervorming kunnen uitgroeien tot een brede protestbeweging tegen Orbáns 'illiberale maatschappij'?
 
 
Op het plaatje: het lerarenkorps van de Sashegyi Arany János lagere en middelbare school in Boedapest, in geruit protesthemd