“Honingfraude is een wereldwijd probleem”

26 april 2019
Honingfraude komt steeds vaker voor. Ongeveer de helft van alle honing op de markt is vervalst.

“Dat komt omdat onze bijen het kwaad krijgen”, vertelt bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans. “Er zijn minder bloemen, en meer pesticiden. Dus kunnen bijen minder honing produceren. En dat terwijl de honingconsumptie stijgt.”

Hoe gaat zo’n honingfraude in zijn werk? “Er wordt soms honing gemaakt door bijen die amper bloemen te zien krijgen. Imkers geven dan wat suikerwater aan hun bijen. Een andere soort fraude is dat men lavendelhoning verkoopt, terwijl bijen op andere bloemen gezeten hebben. Sommige producenten halen ook de pollen uit honing, zodat men niet meer kan traceren waar de honing vandaan komt. En ten slotte zijn er ook die fake honing maken, op basis van artificiële siropen, aangelengd met water en wat pollen.”

Wetgeving

De fraude gaat dus alle kanten uit. “Het is een wereldwijd probleem, en voorlopig is de wetgeving niet streng genoeg. Maar omdat België een grote importeur van honing is, volgen organisaties als Testaankoop dat wel op de voet. Onlangs wees een groot Testaankoop-onderzoek nog uit dat er ook in de Belgische supermarkt best veel honingfraude is. Daar blijft het dus zoeken naar goede honing.” 

Beluister het gesprek met Dirk Draulans in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: 

Lijst van artikels