Hoofd taskforce vaccinaties: "We hebben weinig impact op farmabedrijven"

23 februari 2021
© Dirk Waem (Belga)
Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, kan zich alleen maar aansluiten bij de frustraties over de wispelturige vaccinleveringen. "We hadden dit graag anders gezien." Volgens hem zijn er twee aparte oorzaken.

Dinsdagavond klonk het nog dat AstraZeneca minder zou kunnen leveren dan gepland. De producent ging "zijn uiterste best doen", klonk het. Maar woensdag is er plots vastberadenheid. Die voortdurend veranderende informatie over de levering van vaccins veroorzaakt ontzettend veel frustratie. Maar ook de vaccinatie-uitnodigingen lopen niet allemaal van een leien dakje, zo blijkt uit verschillende getuigenissen.

Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, kan zich alleen maar aansluiten bij de frustraties. "We hadden dit graag anders gezien" zegt hij in 'De Wereld Vandaag'.

"Enerzijds produceren ze momenteel globaal minder dan gehoopt en nu is er ook een specifiek probleem. Stap per stap wordt het vaccin gecontroleerd en dat gebeurt door andere labo's. In een van die controlelabo's is nu een probleem, daardoor kunnen er deze week maar 89.000 vaccins geleverd worden."

Ramaekers hoopt dat het tweede kwartaal beterschap brengt, als ook het vaccin van Johnson & Johnson goedgekeurd wordt door het Europees Geneesmiddelenagentschap. "Dat is een gemakkelijker vaccin, waar maar één dosis van nodig is. Mocht het erdoor komen en Johnson & Johnson kan vrij grote volumes leveren, kan dat een compensatie zijn. Maar momenteel is het koffiedik kijken."

Hoe dan ook hebben de farmabedrijven alle macht. "Wij hebben daar weinig impact op."

Beluister het gesprek met Dirk Ramaekers (taskforce vaccinatie) in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: