Hoofd vaccinatiestrategie: "Als er goedkeuring is voor Kerst, zijn er vermoedelijk 'n klein aantal dosissen beschikbaar"

16 december 2020
© Benoit Doppagne (Belga)
Is ons land klaar om vroeger dan 5 januari te beginnen vaccineren? Die vraag werpt zich op nu het Europees Geneesmiddelenagentschap aangegeven heeft dat het dossier over Pfizer zo goed als klaar is. "Als het voor Kerst kan, zullen er vermoedelijk een klein aantal dosissen beschikbaar zijn in ons land", zegt Dirk Ramaekers, die de taskforce vaccinatiestrategie leidt.

"Die dosissen zullen dan voor enkele rusthuizen zijn" zegt Dirk Ramaekers. "We zullen die kans niet laten passeren. Die eerste toediening zal ons ook veel leren. In januari kunnen we dan op grotere schaal vaccineren."

Het proces zal via de ziekenhuizen verlopen, zij zullen als doorgang dienen naar de woonzorgcentra. "Er zijn de voorbije weken een 40-tal ziekenhuizen aangeduid aangeduid die als hub zullen dienen. Deze week zijn we aan het proefdraaien met de woonzorgcentra en de ziekenhuizen, om de ganse procedure klaar te hebben tegen januari."

Deze week zijn we aan het proefdraaien met de woonzorgcentra en de ziekenhuizen.

De timing nog eens op een rij:

  • In januari zouden er 300.000 dosissen van het Pfizer-vaccin beschikbaar zijn. In de eerste fase zijn die voor de rusthuizen en de gezondheidsmedewerkers. Ramaekers gokt dat die eerste fase in februari afgerond kan worden.
  • Vanaf maart zou dan de tweede groep aan de beurt komen, dan is het aan de 65-plussers en de risicogroepen. "We kunnen geen exacte timing geven, want we weten niet wanneer welk vaccin beschikbaar is en welke hoeveelheden er zijn."


Beluister het gesprek met Dirk Ramaekers, hoofd vaccinatiestrategie, in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: