Hoofdredacteur Veto: "De oudere generatie studenten kreeg meer gedaan"

22 oktober 2015
Studenten in het hoger onderwijs kunnen meebesturen en over hun eigen lot beslissen, maar er is een tekort aan geëngageerde studenten. Dat vindt Roderik De Turck, hoofdredacteur van studentenmagazine Veto van de KULeuven.

Roderik is hoofdredacteur van Veto!, het weekblad voor studenten in Leuven. In datzelfde blad verscheen een artikel waarin het tekort aan studentenvertegenwoordigers aan de kaak werd gesteld. Studenten hebben de laatste jaren gewoon minder interesse om zich te engageren, waardoor veel organisaties met een tekort aan bestuursleden kampen. 

Studenten die zich dan toch organiseren merken dat het moeilijk is om het op te nemen tegen de gevestigde waarde. De dossiers zijn moeilijk, en ze hebben weinig tijd om zich in de werken. Daarbovenop lijkt de grote massa van de studenten niet echt veel te geven om hun harde werk. 

Veel studentenvertegenwoordigers zijn enorm bezig met de zaak, ze verdienen niets dan lof. Maar dat is ook echt een moeilijke job. Je doet dat vrijwillig, je studeert ook nog.

Roderik is zelf ook actief in het studentenleven via de Nieuwe Filosofische KringHij weet dus waarover hij spreekt als hij zegt dat je soms kort door de bocht moet gaan om je standpunt kracht bij te zetten. En dan nog krijg je zeker niet alles verwezenlijkt. Je moet je mannetje staan tegenover mensen die full time en betaald bezig zijn met hun werk. 

Hij is nostalgisch naar de tijd waarin studenten met de vuist op tafel sloegen, het rectoraat bezetten en massaal op straat kwamen. Roderik denkt dat deze generatie meer gedaan kreeg, omdat ze van zich liet horen.

Herbeluister hier het volledige interview:

Foto © VRT