Hoofdverpleegkundige Sint-Trudo Ziekenhuis : “Het is alsof we in een surreële film leven”

2 april 2020
©BELGA
Sint-Truiden is zwaar getroffen door het coronavirus. Hoe gaat het eraan toe in het ziekenhuis? Sander Ombelets, hoofdverpleegkundige van de corona-afdeling in het Sint-Trudo Ziekenhuis getuigt in ‘De Ochtend'. "Je loopt rond in een soort ruimtepak en psychisch is het toch ook niet te onderschatten."

“Het is surreëel”, begint Sander Ombelets. “Op 12 maart zijn wij begonnen met de eerste corona-afdeling in ons ziekenhuis die ik samen met een collega heb klaargemaakt. Nu zijn er al een 2de en 3de corona-afdeling opengegaan. We hebben ook onze intensieve bedden opgeschaald.”

Fysieke barrière

“Het is echt alsof we in een surreële film leven. Zoals 'Cordon' of 'Contagion'. Je loopt rond in een soort ruimtepak en psychisch is het toch ook niet te onderschatten. Het zijn lange dagen en je ziet je medewerkers alle geven om zo goed mogelijk te helpen, maar de patiënten gaan snel achteruit.”

“Het is voor ons ook akelig”, gaat Ombelets verder. “Het is een virus, dus je kan het zelf krijgen of meenemen naar huis. Je wapent je, maar zo maak je een fysieke barrière en dat maakt het spannend om binnen te gaan. We zorgen natuurlijk met alle plezier, maar dat maakt het wel speciaal, dat je daar rondloopt in die pakken. Er is een brug naar je patiënt toe. Te veel fysiek contact mag niet, terwijl je soms wel eens een schouderklopje wil geven.”

We laten het nooit los

Hoe groot is de druk op de ploeg? “Immens groot. Ik heb nog nooit zo’n inzet gezien. Alle disciplines werken prachtig samen. De artsen in ons ziekenhuis die minder consultaties hebben, hebben zich aangemeld om de verpleging te komen ondersteunen in de dagdagelijkse taken. Ik vind dat prachtig.”

Ombelets is de eerste week elke dag in het ziekenhuis geweest voor zo’n 10 à 12 uur per dag. “Vorig weekend kon ik thuis zitten met het gezin, maar elke dag is er een skypecall en ze mogen mij ook 24/7 bellen en berichten sturen. We laten het nooit los.”

Psychisch zwaar

Welke zorgen leggen verpleegkundigen dan bij de hoofdverpleging? “Wat ik het meeste hoor, is de vraag: ‘Kunnen we niet nog meer doen?’ Of je ziet gewoon aan hun gezicht dat er iets is, want het is psychisch enorm zwaar voor de medewerkers, vind ik. Ze doen dingen die ze normaal niet doen, ze zijn snel opgeleid voor extra taken, ze ondersteunen de patiënten ook in moeilijke situaties en dat weegt op mensen. Ze werken ook meer, er zijn medewerkers die spontaan hun ouderschapsverlof hebben stopgezet.”

Je neemt die verhalen zeker mee naar huis, volgens Ombelets. “Muziek is geweldig als je naar het werk gaat en als je naar huis gaat, maar dan begint het toch te malen in je hoofd. Als je thuiskomt stopt het ook niet, het is overal die covid-19.”

Zorg voor zorgverleners

Wordt er gezorgd voor de mensen in de zorg? “Ons ziekenhuis heeft een 'zenzone' ingericht aan de tikklokken, dus waar je binnen-en buitengaat. De sociale dienst en de psychologen van het ziekenhuis staan daar met colaatjes of fruit van de fruithandelaars. De medewerkers hebben dus de kans om met die mensen te babbelen en even een gesprek aan te gaan. Een dikke pluim voor ons ziekenhuis daarvoor”, zegt Ombelets.

De piek zou er nog aan moeten komen. Hoe groot is de capaciteit nog in het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden? “We hebben nu die 3 corona-afdelingen en 10 intensieve bedden, die continu zijn ingenomen. Daar is nu een extra buffer gecreëerd van 4 extra bedden die we gebruiken om mensen te transfereren naar andere ziekenhuizen.”

Beluister hieronder de moedige getuigenis in ‘De Ochtend’.

Vanavond zie je heel wat getuigenissen van zorgverleners - onder andere die van Sander Ombelets - in Pano om 20u40 op Eén.

Lees ook: