Hoog bezoek

16 januari 2016
Zaterdag zit David Verhaeghe aan onze keukentafel. De achterkleinzoon van de legendarische keizer Haile Selassie van Ethiopië.

Tenminste: dat denkt hij. En wij gaan hem niet tegenspreken. Of het waar is, interesseert ons niet, dat hij dat denkt vinden wij al interessant genoeg.

Nu, we moeten eerlijk zijn: hij denkt het niet, hij vermoedt het. Het wordt in zijn familie rondverteld, maar niemand die weet of het ook echt waar is. En dus is David het gaan uitzoeken. Want David is documentairemaker en reggae-liefhebber. Vooral dat laatste is van belang.

Stel je voor: de achterkleinzoon van Haile Selassie. Dan mag hij levenslang gratis binnen op Reggae Geel. Ha ja, want Haile Selassie wordt wereldwijd door rasta’s aanbeden als de goddelijke Ras Tafari. Rasta’s, dat zijn mensen die van reggae houden en niet naar de kapper gaan. (Zijzelf zullen ze het niet helemaal eens zijn met die omschrijving, maar ook daarvoor hebben we David zaterdag te gast, om de puntjes op de i te zetten. Zoals in Jamaïca.)

Wat hebben die gekke kerels met hun dreadlocks in zijn overgrootvader gezien? En is het wel zijn overgrootvader? Nu je het zegt, eigenlijk willen we het wél weten. Wedden dat hij het niet gaat willen verklappen? Hij gaat zeggen dat iedereen maar naar de documentaire moet gaan kijken. En gelijk heeft hij. My Ras Tafari Roots, zo heet ie.

Trouwens, hoe ontvang je het achterkleinkind van een halfgod? Is dat met in het stof knielen en kleine knaagdieren slachten en zo? Toch nog eens opzoeken tegen zaterdag.